Rijk van Nijmegen

'Onbekende' Nijmeegse punkband vorig jaar internationale grootverdiener

Punkband Antillectual
Punkband Antillectual © Antillectual /Peter van Esch
NIJMEGEN - De Nijmeegse punkband Antillectual blijkt bij de top vijf te horen van meestverdienende Nederlandse artiesten in het buitenland. De punkers laten grootheden als André Rieu en Armin van Buuren ver achter zich. Hoe is dat mogelijk?
De export van Nederlandse muziek groeide in 2023 met 15 procent tot 198 miljoen euro, toont onderzoek aan van bureau Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur, de organisatie die zich inzet voor muziek uit Nederland. Hoewel dancemuziek het meest in trek blijft in het buitenland, is ook Nederlandse punkmuziek bezig met een opmars over de landsgrenzen. 
Na grootverdieners Tiesto, Martin Garrix en Afrojack, die de lijst al jaren aanvoeren, en DJ Chris Stussy, volgt tot verrassing van velen op de vijfde plek de relatief onbekende Nijmeegse punkband Antillectual.

Heel veel optreden

“Veel mensen zullen nog nooit van de band hebben gehoord," aldus Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur. “Het zijn gewoon gasten die leven om zoveel mogelijk op te treden en ze kregen het voor elkaar om in een jaar bijna honderd keer op te treden in het buitenland. Bovendien zijn ze uniek in hun genre.” Artiesten verdienen het grootste deel – 70 procent ­– van hun inkomsten met optredens. Streaming en de verkoop van albums volgen op grote afstand.
Hoe goed de Nijmeegse punkers het gedaan hebben vorig jaar, blijkt wel als je kijkt wie ze achter zich laten in de lijst. Zo is André Rieu, die wereldwijd al meer dan 40 miljoen albums verkocht, pas terug te vinden op plaats 22. De internationaal vermaarde DJ Armin van Buuren moest afgelopen jaar genoegen nemen met plaats 23.
In de lijst staan bijna geen artiesten die in Nederland populair zijn, zoals Ronnie Flex en Boef. Dat komt omdat inkomsten in Nederland niet meetellen in het onderzoek.