Achterhoek

Speeltuinen voor iedereen in Oude IJsselstreek, Silvolde heeft primeur

Speeltuinen voor iedereen in Oude IJsselstreek, Silvolde heeft primeur
Speeltuinen voor iedereen in Oude IJsselstreek, Silvolde heeft primeur © REGIO8
SILVOLDE - Als eerste plaats in Oude IJsselstreek heeft Silvolde een speeltuin waar álle jeugd kan spelen, ook kinderen die wat minder goed kunnen bewegen. De komende jaren krijgen ook andere kernen in de gemeente zo'n inclusieve én duurzame speelplek, een nadrukkelijke wens van de kindergemeenteraad.
“Het maakt niet uit of je in een rolstoel zit, iedereen kan gebruik maken van deze speeltuin”, zegt Quinn Klunder, de vorige én eerste kinderburgemeester van Oude IJsselstreek. “Niet iedereen kan bewegen of buiten zijn, en dat kan hier wel.” Volwassen burgemeester Otwin van Dijk, zelf ook rolstoelgebruiker, legt uit wat er precies anders is: “Het is wat meer verhard. Veel toestellen kan je ook samen in klauteren en spelen. Dat past heel erg bij wat we willen als gemeente: samen lekker elkaar ontmoeten en spelen in de buurt.”
De nieuwe toestellen zijn niet gemaakt van staal of hout, maar bijvoorbeeld van oud textiel en gerecycled plastic. De oude kindergemeenteraad van Oude IJsselstreek heeft samen met de kinderburgemeester meegedacht over de toestellen én het ontwerp. “Er is een tweepersoons schommel en een rek waar je op kan spelen en balanceren”, legt Quinn uit. “En er is een draaikolk waar je in kan zitten. Dan moet iemand draaien en word je misselijk.”

Startpunt

De Houtduivenhof is de eerste nieuwe speeltuin in Oude IJsselstreek. Ook in Gendringen, Ulft, Varsseveld en Bontebrug wordt al gewerkt aan een nieuwe speelruimte. De burgemeester ziet zichzelf ook wel als de doelgroep voor de speeltuinen: “Het is niet alleen voor kinderen, maar ook voor oudere mensen die willen bewegen”, zegt Van Dijk. “Het is een speelplek voor iedereen. Het is nu een beetje koud, maar zelfs met koud weer is het lekker om hier wat te spelen. Daar word je lekker warm van, in je lijf, en in je hart.”