Achterhoek

IJskoorts in de Achterhoek, schaatsers los in Doetinchem

IJskoorts in de Achterhoek, schaatsers los in Doetinchem
IJskoorts in de Achterhoek, schaatsers los in Doetinchem © REGIO8
Met de temperatuur onder de nul is het weer hoog tijd voor alle schaatsverenigingen in de Achterhoek zich voor te bereiden op de schaatsdrukte. De vrijwilligers van IJsvereniging Doetinchem waren woensdag al vroeg op de been om de laatste voorbereidingen te treffen, voor de baan open kon.
“Het is uitzonderlijk dat we weer kunnen beginnen en dat het weer mag”, aldus ijsmeester Gerard Bovenmars van IJsverenging Doetinchem '96. “We moeten nog koek-en-zopie maken en we zijn nu aan het zagen in het ijs, omdat er nog een kolk zit die niet helemaal dicht is. Daar moet het water nog onderheen.”
De vereniging hangt volledig af van de vijf vrijwilligers die de baan in leven houden. Het onderhouden kost veel tijd, daarom kunnen ze nog veel meer handen gebruiken. “We redden ons net, of ja eigenlijk niet”, schetst Bovenmars. “Wat we willen ook wel een keer op vakantie en dan blijft dit liggen, dus er moeten mensen bij komen.”

Verkeerslicht op groen

Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen, was het in de middag eindelijk zover. Het verkeerslicht op de website ging op groen en de eerste schaatsfanaten stroomden binnen. “Gelukkig weer een keer!”, aldus een enthousiaste liefhebber. “Het is weer lang geleden dat ik op de ijzers heb gestaan.” Ook over de omstandigheden waren de bezoekers van de ijsbaan te spreken: “Het weer zit mee dus als het dan kan moet je er van genieten.”

Goed ijs

Rond 13.00 uur ging de poort open en de schaatsbaan stroomde snel vol. “Het loopt lekker door”, aldus de trotste ijsmeester. “Al die mensen, dat vind ik prachtig.” Ondanks dat de vrijwilligers het zwaar hadden om alles op de rit te zetten, zijn de bezoekers allemaal zeer tevreden over het ijs. “De vrijwilligers hebben goed werk gedaan”, aldus een van de schaatsers. “Op sommige plekken staan nog pionnetjes omdat het ijs daar niet goed is, maar voor de korte tijd ziet het er goed uit.”

Kort maar krachtig

De Achterhoekse schaatsers lijken voorlopig maar kort te genieten van de ijspret, toch hopen ze op meer. “Vooral met het zonnetje, misschien morgen nog en dan is het gebeurd”, blikt een van de bezoekers vooruit.

Schaatskoorts in de Achterhoek

Ook in Aalten en in Winterswijk zijn inmiddels schaatsbanen open, in Winterswijk kregen de marathonschaatsers dinsdagavond als eerste de kans, maar nu zijn ook leden en andere liefhebbers welkom. Ook in onder meer Harreveld en Neede kan de komende dagen worden geschaatst.