Arnhem en omstreken

Geen schaatsbanen open in Arnhem: 'Alom teleurstelling'

Geen schaatsbanen in Arnhem
Geen schaatsbanen in Arnhem © RTV Connect
ARNHEM - Sportbedrijf Arnhem liet maandagmiddag weten aan de ijsbanen in de Schuytgraaf en ‘t Cranevelt dat zij geen ijs zullen maken. Gezien de schaatsverenigingen afhankelijk zijn van Sportbedrijf Arnhem, zal er dit jaar dus zowel in Arnhem-Noord als Zuid niet geschaatst kunnen worden.
‘’Zeer teleurstellend, we hebben al een mooie ijsbaan en ook ijs’’, vertelt Marcel van der Burgh van Schaatsvereniging Rijn-IJssel. Het sportpark is in beheer van Sportbedrijf Arnhem en zij voeren het maken van het ijs uit. De vereniging mag daarom niet zelf ijs aanleggen. Pas als er ijs is, beheert de schaatsvereniging in de Schuytgraaf dat.
Sportbedrijf Arnhem geeft aan dat door de huidige temperaturen overdag, er maar heel beperkt geschaatst kan worden. Omdat het ‘s middags al begint te dooien, zou het maar een paar uur per dag kunnen. ‘’Als we dan kijken naar welke moeite het kost voor onze Buitensport-mensen om goed ijs neer te leggen, klopt die verhouding gewoon niet’’, vertelt Mark Debets van Sportbedrijf Arnhem. ‘’Natuurlijk willen wij ook dat iedereen kan schaatsen, maar dan moet het ook wel een langere tijd kunnen’’, vervolgt hij.

Onbegrip over keuze Sportbedrijf

Marcel van der Burgh geeft aan de keuze van het Sportbedrijf niet helemaal te begrijpen. ‘’De vraag of er ijs gemaakt kan worden is niet eens aan de orde’’, zegt hij. De gemeente is de opdrachtgever van het Sportbedrijf Arnhem om de banen aan te leggen, maar het is de keuze van het Sportbedrijf zelf om het wel of niet te doen. Dat geeft de woordvoerder aan. Het Sportbedrijf Arnhem zal ‘s nachts met watertanks over het terrein moeten rijden om een ijslaag te creëren.

Meer zelfbeschikking

In andere gemeenten, zoals Renkum, beschikken de ijsbanen zelf over de aanleg van de schaatsbaan. ‘’Daarom kan er in Oosterbeek wel geschaatst worden’’, vertelt Marcel van der Burgh van de schaatsvereniging. Daarom is de organisatie in gesprek met Sportbedrijf Arnhem, zodat zij de volgende keer wellicht met hun eigen vrijwilligers ijs kunnen maken. Ook met ijsbaan ‘t Cranevelt is het Sportbedrijf Arnhem in overleg om hen in de toekomst de middelen te leveren om voortaan het ijs zelf te maken.