Liemers

Ab (80) schrijft boek na herseninfarct: 'Leven totaal veranderd'

Ab schrijft zijn levensverhaal met maar één vinger.
Ab schrijft zijn levensverhaal met maar één vinger. © RTV Connect
ZEVENAAR - Van een superdruk leven naar ineens bijna niets meer kunnen. Het overkwam de 80-jarige Ab Kropff uit Zevenaar. Twee jaar geleden raakte hij verlamd aan zijn rechterarm door een herseninfarct. Ondanks deze beperking heeft hij met één vinger een boek getypt over zijn leven.
"Ik heb in mijn werkzame leven heel veel landen bezocht. Tijdens die reizen heb ik allerlei aparte dingen meegemaakt. Die verhalen vertelde ik altijd aan mijn omgeving. Ik kreeg vaak de vraag: 'Waarom schrijf je al die verhalen niet een keer op?' Toen ik op 8 juli 2021 die herseninfarct kreeg, wilde ik na mijn herstel iets zinnigs gaan doen. Ik kon niet veel meer, alleen maar tikken met één vinger. Uiteindelijk heb ik dan dat boek geschreven", vertelt Ab.
Sinds die fatale datum is Ab verlamd aan zijn rechterzijde. Een nutteloos bestaan in een rolstoel lonkt. En dat voor iemand die zijn hele leven, waarvan een deel in het buitenland, heeft gewerkt en later jarenlang vrijwilligerswerk deed bij onder meer Vluchtelingenwerk en vakbond CNV. Maar zover wil Ab het niet laten komen.
"Twee dagen voor de herseninfarct maakte ik nog rondjes op mijn racefiets. Een week daarvoor was ik nog samen met Joke aan het fietsen in de duinen", vertelt Ab. "De herseninfarct heeft mijn leven totaal veranderd." De Zevenaarder heeft vier maanden gerevalideerd en opnieuw moeten leren lopen en praten. En ondertussen een nieuwe hobby ontdekt. "Ik heb altijd al makkelijk kunnen schrijven en heb er nu zelfs plezier in."
In de video vertelt Ab een bijzondere anekdote van één van zijn reizen. Tekst gaat daarna verder:
Het boek Work in Progress is overigens niet te koop. Alleen familie, vrienden en kennissen krijgen een exemplaar.