Achterhoek

Nieuwe opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Oude IJsselstreek

Nieuwe opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Oude IJsselstreek
Nieuwe opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Oude IJsselstreek © REGIO8 (archief)
SILVOLDE - Oude IJsselstreek gaat drie locaties in de gemeente beschikbaar stellen als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. In Silvolde, Terborg en Varsseveld moet er gezamenlijk plek geboden worden aan ten minste 75 personen.
"We nemen onze verantwoordelijkheid en zien het als onze morele plicht om een bijdrage te leveren aan de vluchtelingenproblematiek", aldus de gemeente in een persbericht. Oude IJsselstreek gaat de drie locaties eerst 'geschikt' maken voor bewoning. Het gaat leegstaande winkelpanden in Varsseveld (Dames Jolinkweg) en Silvolde (Dr. Schaepmanstraat). In Terborg word het voormalige uitvaartcentrum aan de Wijnwaarden omgebouwd tot een opvanglocatie voor dertig vluchtelingen.
In april moeten de Oekraïners intrek nemen in de locatie in Varsseveld. Een maand later moet 22 personen een tijdelijk thuis vinden in Silvolde. De locatie in Terborg moet half juni klaar zijn. Oude IJsselstreek biedt op dit moment onderdak aan 147 Oekraïense vluchtelingen. Onder andere in de voormalige schoolgebouwen in Silvolde en Sinderen en in het voormalige woonzorgcentrum in Ulft zijn er plekken gecreëerd.

Doel voor 202

Bij de presentatie van de begroting gaf het college van Oude IJsselstreek al aan de opvang van vluchtelingen een belangrijk aandachtspunt te vinden. Vooral in het huisvesten van statushouders en asielzoekers wil de gemeente in 2024 op het niveau komen dat Achterhoekbreed is afgesproken.