Achterhoek

Waterschap waarschuwt voor overlast door nieuwe regenval

Waterschap waarschuwt voor overlast door nieuwe regenval
Waterschap waarschuwt voor overlast door nieuwe regenval © REGIO8
DOETINCHEM - Lokaal kan er de komende dagen opnieuw overlast ontstaan door neerslag, zo waarschuwt het Waterschap Rijn en IJssel. De stand in de grote rivieren is op weg naar een nieuwe piek, die wordt naar verwachting in de nacht van zaterdag op zondag behaald.
De overlast in de Achterhoek heeft niet zozeer te maken met dat waterpeil, maar meer met de hoogte van het grondwater. Dit systeem zit volgens het waterschap al vol. Met de regenval van maandag en dinsdag en de verwachte neerslag voor de komende dagen, moet de organisatie weer alle zeilen bijzetten. “Onze gemalen draaien nog steeds volop om het water af te voeren”, geeft het waterschap aan. “Als het nodig is, parkeren we het water tijdelijk in speciale bergingsgebieden.”
Lokaal kan de neerslag voor overlast zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van ondergelopen kelders en kruipruimtes. Dat gebeurde eind december ook al op meerdere plekken. Het peil in de Rijn bereikt zaterdagavond waarschijnlijk een piek van rond de 14,30 meter. Minder dan het hoogste peil van eind vorig jaar, maar nog steeds hoger dan gemiddeld voor de tijd van het jaar.

Stuw bij Doesburg

Eind december nam het waterschap nog een historische maatregel door de onderste kleppen van de stuw bij Doesburg weg te halen, zodat de Oude IJssel volop kon afvoeren in de IJssel. “Op dit moment kan de stuw het water nog aan, dus er wordt nog niks gedaan met de onderschuiven”, vertelt een woordvoerder. “Maar als het peil op de Oude IJssel stijgt, kan het zijn dat ze weer open moeten. Dat kunnen we op dit moment nog niet zeggen.”