Arnhem en omstreken

Buurtcentrum De Lommerd gaat met kunst nieuw avontuur aan

Kunst in het buurtcentrum in het Spijkerkwartier
Kunst in het buurtcentrum in het Spijkerkwartier © RTV Connect
ARNHEM - Buurtcentrum De Lommerd in het Spijkerkwartier gaat plek bieden aan Arnhemse kunstenaars om hun werk tentoon te stellen. Kunstenaar en buurtbewoner René Halbe is de eerste wiens werk aan de muren hangt. Hij is enthousiast: "Fantastisch, dit is echt een aanwinst!"
'"Het is noodzakelijk dat er plek is voor kunstenaars om hun werk te laten zien," vertelt Hans Marcelis, secretaris van het bestuur van De Lommerd. Hij vertelt dat het aantal galerieën in Arnhem de afgelopen jaren drastisch is verminderd. "Terwijl er in Arnhem een heleboel kunstenaars wonen die hun werk willen laten zien." Zeker in het Spijkerkwartier is er volgens hem te weinig mogelijk voor kunstenaars.
Als curator vindt Reinier Brinkman het belangrijk dat het bekijken van kunst in het buurtcentrum laagdrempelig wordt aangeboden. "Als je naar een galerie gaat, voelen mensen al snel de druk om iets te kopen", vertelt Brinkman. "Hier kan iedereen langskomen, ook mensen die normaal geen kunstexposities bezoeken."
Rene Halbe is een kunstenaar uit het Spijkerkwartier. Hij woont slechts een paar straten van het buurtcentrum af. Dat zijn kunst nu aan de muren hangt vindt hij bijzonder. "Het is fantastisch. Zo'n plek in onze buurt is echt een aanwinst." Zelf maakt Halbe abstracte, grafische kunst met symmetrische patronen. "Ik kan nogal druk zijn in mijn hoofd, en het werken op deze manier maakt me rustig."
De tentoonstelling van Rene Halbe is tot half februari iedere werkdag te bekijken. Kunstenaars die willen exposeren kunnen zich bij Reinier Brinkman melden. Dat staat voor iedereen open. "Als je een kunstenaar bent, of een goede amateur-kunstenaar, is het eigenlijk al genoeg om hier te komen hangen."