Noord-Veluwe

Raad van State zet streep door plan milieustraat Broeklanden 2

Het oorspronkelijke plan voor de milieustraat
Het oorspronkelijke plan voor de milieustraat © Gemeente Elburg
ELBURG - De Raad van State (RvS) heeft woensdag een streep gezet door het plan voor een nieuwe milieustraat op bedrijventerrein Broeklanden in Elburg. Uit deze uitspraak blijkt onder andere dat de Raad van State de indieners van het beroep in het gelijk stelt. Hun beroep is onder andere dat de nieuwe milieustraat over te weinig ruimte zou beschikken en daarmee in strijd is met het oorspronkelijke bestemmingsplan Broeklanden 2015.
Wethouder Henk Wessel wil op voorhand geen grote conclusies verbinden aan deze uitspraak: “We gaan nu eerst de uitspraak goed bestuderen. Daarbij kijken we naar de betekenis hiervan en naar wat onze mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld, wat kunnen we doen om te voldoen aan de uitspraak? Ik verwacht dat we begin januari hier meer over kunnen vertellen. We kiezen nu vooral voor zorgvuldigheid boven snelheid, ook al hebben we nu bijna twee jaar moeten wachten op deze uitspraak.”
Het is nu onduidelijk wat de consequenties zijn voor het traject van het invoeren van Diftar (gedifferentieerde tarieven). De gemeenteraad van de gemeente Elburg wil Diftar pas invoeren wanneer de milieustraat gereed is. Volgens wethouder Henk Wessel betekent dit dat het langer duurt voordat er meer grip komt op de steeds hogere afvalkosten: “Ik denk dat Diftar in combinatie met een milieustraat een hele goede manier is om iets aan de steeds hogere afvalkosten te doen. De stortkosten van het restafval zijn door de rijksoverheid fors verhoogd. Diftar helpt goed bij het terugdringen van het restafval. Eerst gaan we nu goed onze mogelijkheden onderzoeken.”