Rivierengebied

Maanden vertraging noodopvang Druten door drukte bij COA

Locatie noodopvang aan de Scharenburg
Locatie noodopvang aan de Scharenburg © Google Streetview
DRUTEN - De tijdelijke noodopvang voor honderd asielzoekers aan de Scharenburg in Druten opent waarschijnlijk pas eind maart 2024, ruim vier maanden later dan gepland. Door drukte en de grote vraag naar woonunits heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) pas vorige week een aanvraag voor een omgevingsvergunning kunnen indienen.
In juli nam het college het besluit voor een noodopvang voor honderd asielzoekers in Druten. Die komt op een braakliggend terrein van de gemeente aan de Scharenburg. De noodopvang zou waarschijnlijk in oktober of november openen, liet burgemeester Ingrid Sengers destijds weten. Vooraf zou het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op het terrein nutsvoorzieningen, straten en een speeltuin aanleggen, en woningen plaatsen.

Woonunits

Het terrein ligt echter nog altijd braak. “Het COA heeft pas vorige week een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend,” verklaart de gemeente de vertraging. "De organisatie kampt met grote drukte en beperkte beschikbaarheid van woonunits. Overal in het land is een grote vraag naar dit soort tijdelijke onderkomens."
Op dit moment controleert de gemeente of de aanvraag compleet is, zodat zij deze in behandeling kan nemen. "Naar verwachting kunnen eind maart de eerste asielzoekers de locatie betrekken." De noodopvang is tijdelijk en duurt twee jaar vanaf het moment van opening tot sluiting. De gemeente heeft geen inspraak wat betreft de doelgroepen die in de noodopvang komen. 
Het initiatief voor de tijdelijke noodopvang was een initiatief van het college van B&W van Druten zelf, niet van het COA. "Zo houd je zelf de regie in handen qua locatie en aantallen. Anders is het maar de vraag waar het COA mee zou komen", zei het college in juli. 

Gemeenten buitenspel

Vanwege de enorme instroom wordt vanuit de overheid steeds meer druk uitgeoefend op gemeenten om asielzoekers op te nemen. Dit jaar kwam het inmiddels demissionaire kabinet (bestaande uit VVD, D66, CDA en CU) met een voorstel voor de Spreidingswet – ook wel Dwangwet genoemd. Gemeenten bepalen tot op heden zelf of en hoeveel asielmigranten zij willen opvangen. Met de Spreidingswet kunnen gemeenten worden gedwongen om op basis van oppervlakte en inwoneraantal asielzoekers op te nemen.  
De wet moet nog bekrachtigd worden door de Eerste Kamer, die er op 16 januari over stemt. Of de wet het haalt, is nog onzeker. De voorstanders die het voorstel door de Tweede Kamer kregen, hebben onvoldoende zetels om het ook met een meerderheid door de senaat te loodsen.