Achterhoek

SAM in Terborg zes weken na grote brand weer open

SAM in Terborg zes weken na grote brand weer open
SAM in Terborg zes weken na grote brand weer open © REGIO8
Na een grote brand in september leek het gedaan voor goede doelen winkel SAM in Terborg, maar vanaf zaterdag kunnen ze weer door in een ander pand. De vrijwilligers van de winkel kunnen niet wachten om de deuren weer te openen.
“Heerlijk, we kunnen eigenlijk niet meer wachten”, zegt bestuurslid en vrijwilligster van de winkel, Karen Derksen. “We hadden eigenlijk zoiets van: ‘zullen we al eerder open gaan’, maar we hadden nog niet voor alles plek. Het was elke keer stukje bij stukje, maar nu gaan we eindelijk open.” De vrijwilligers hebben de afgelopen weken hard gewerkt om alles klaar voor de start te maken.
Het nieuws van de brand sloeg zes weken geleden als een bom in bij de vrijwilligers. Het einde van hun geliefde winkel leek even nabij. “Ik was aan het oppassen op mijn kleinkinderen en ik hoorde buiten al die brandweer en dat was heel verdrietig”, beschrijft Derksen. Ook de andere vrijwilligers reageerden geschokt toen het nieuws binnen kwam. “Ik kwam aanrijden en de politieagent zei dat ik er niet meer door mocht”, schetst vrijwilligster Mia Verwaaijen. “Toen zei ik: ‘Maar dat is mijn winkel’ en toen mocht ik door. Dat was allemaal heel erg.”

Niet lang stil gestaan

Na een paar dagen kreeg de organisatie van SAM goed nieuws. Sneller dan verwacht konden ze weer aan de bak. “Op dinsdag was de brand en vrijdag kregen we telefoon dat er een ruimte was”, beschrijft Derksen. Een week later zijn de vrijwilligers bij elkaar gekomen om te overleggen of ze verder wilden, maar er stond eigenlijk geen enkele vorm van twijfel. “Iedereen zei gelijk ja”, aldus Derksen.

Overspoeld met steun

Niet alleen kregen de initiatiefnemers binnen de kortste keren een nieuw onderkomen, ook werden ze overspoeld met steun van buitenaf. Zo staat de winkel voor de heropening al propvol met spullen en staan er in de opslag nog zo'n tweehonderd dozen vol met gedoneerde artikelen te wachten tot ze gesorteerd kunnen worden. “We zijn echt overvallen door alle spullen die we hebben gekregen”, zegt Verwaaijen. “We hadden niet verwacht dat het zoveel zou zijn.”
Foto: REGIO8