Arnhem en omstreken

Kerst op de Geitenkamp: ‘Waar anderen afval zien, zie ik kerstversiering’

Janou Stoffels voor een deel van de versieringen
Janou Stoffels voor een deel van de versieringen © Milla Helfferich
ARNHEM - Buren Janou, Diana en Roland op de Geitenkamp in Arnhem hebben flink uitgepakt met de kerstversiering. De drie buren hebben hun voortuinen volledig versierd met lichtjes, sneeuwpoppen, zuurstokken en kerstbomen. Zij hebben de versiering niet enkel gekocht, maar een deel ervan gemaakt van wat anderen weggooien.
Al jaren is Janou Stoffels dol op het uitbundig versieren van haar huis tijdens de feestdagen. Ze vindt het dan ook leuk samen met haar buren groots uit te pakken tijdens de feestdagen. ‘Ik vind het helemaal leuk, ik steek iedereen aan’, lacht ze. Eind oktober, direct na Halloween is het voor haar al tijd de dozen met kerstversiering van zolder te halen. Voor het aankleden van alle drie de voortuinen zijn ze in totaal ruim een week bezig geweest.
Roland Klappe is de buurman van Janou en heeft alle verlichting en bouwwerken geplaatst. Een groot deel van de decoratie is door Roland zelfgemaakt. "Voor de spullen kijk ik gewoon rond op straat. Het is zonde om weg te gooien." Van oude rolluiken maakte Roland verschillende kerstbomen. Zijn vrouw maakte voor buren verschillende decoratie van emmers, regenpijpen en afvoerbuizen.
Iedere middag gaat alle verlichting om vijf uur aan. Over de kosten van het stroomverbruik maakt buurman Roland zich niet veel zorgen. "Ach, wat maakt het uit! Geld moet rollen!", lacht hij. Het grote verbruik van elektriciteit is mogelijk omdat Roland al jaren geleden extra stroompunten heeft aangelegd om het mogelijk te maken.
Sommige mensen in de buurt vinden de versiering wat teveel van het goede, maar de kerstliefhebbers hebben nog geen klachten gekregen. "Iedereen komt langs om te kijken. Kinderen stoppen en de ouderenbus rijdt expres langzamer door de straat", vertelt Janou.