Achterhoek

Minimaal zestig woningen op voormalig voetbalvelden Lengel

Minimaal zestig woningen op voormalig voetbalvelden Lengel
Minimaal zestig woningen op voormalig voetbalvelden Lengel © REGIO8
Altijd al op een voormalig voetbalveld willen wonen? Het kan over een tijdje in Lengel. Nu voetbalclub VVL een paar jaar geleden is opgegaan in FC Bergh gaat de gemeente om de velden die niet meer gebruikt worden minimaal zestig woningen bouwen. De geschiedenis van de locatie blijft daarbij zichtbaar.
“Ik ben trots op dit plan, maar het doet me altijd wel een beetje pijn als ik zie dat een voetbalclub ophoudt te bestaan”, zegt wethouder Gerard Nijland. De gemeente ontwikkelt de woningen volledig samen met woning coöperatie Plavei. In tegenstelling tot de appartementen die op de plek van de dropfabriek in ’s-Heerenberg komen, zitten de woningen hier wel in de betaalbare sector. Ook is er veel sociale huur in dit plan.
De locaties van de velden blijven bestaan, per veld komt een andere wijkinrichting. Op het voormalig hoofdveld komt een ‘traditionele’ woonwijk (wat is daar anders aan dan meergene). Het andere veld wordt een meergeneratiehofje. De woningen worden als hofje langs de lijnen van het voetbalveld gebouwd. “De middenstip is straks bij wijze van spreken nog zichtbaar”, zegt Nijland. Het bijzondere aan dit hofje is dat het een soort woongemeenschap moet worden met meerdere generaties door elkaar. “Het idee is dan dat de oudere mensen op de kinderen van de jongeren kunnen passen”, aldus wethouder Ingrid Wolsing.

Wonen met een gedachte

Niet iedereen kan dan ook zomaar op het tweede veld gaan wonen. Wolsing: “Je moet er echt met een gedachte gaan wonen, je moet iets willen doen voor elkaar.” Vooraf wordt daarop ook geselecteerd. Op het hofje komen bijvoorbeeld ook gemeenschappelijke ruimtes. Zo probeert de gemeente nog meer een gemeenschapsgevoel te creëren.
Foto: REGIO8