Arnhem en omstreken

Corona heeft grote impact op Karianne: ‘Er is geen toekomstperspectief'

Karianne Hulshof bekijkt de tentoonstelling
Karianne Hulshof bekijkt de tentoonstelling © Tian van der Snee
ARNHEM - In het Huis der Provincie in Arnhem is een expositie te zien die in het teken staat van de coronapandemie. Long covid-patiënt Karianne Hulshof is blij met deze vertoning, omdat er volgens haar te weinig aandacht aan corona wordt besteed. “Corona heeft een enorme impact op mijn leven”, zegt Hulshof.
Het leven van Hulshof veranderde in de zomer van 2021 drastisch. Ze kreeg corona en dat resulteerde uiteindelijk in long covid. “Ik maakte me in het begin nog niet zoveel zorgen”, vertelt Hulshof. “Hoewel ik flink ziek was, hoefde ik niet naar het ziekenhuis.” Ze dacht dat het wel goed zou komen, maar dat gebeurde niet. Hulshof vertelt: “Ik was de hele tijd kapot en viel op de gekste plekken in slaap.”
Voordat Hulshof ziek werd, had ze een druk leven. Ze werkte veel, ging drie keer per week sporten en hield van reizen. Hulshof: “Wat ik nu doe is een fractie van mijn leven toen. Ik probeer momenteel ‘s ochtends dingen te doen, zoals naar de arts gaan of de logopedist, en daarna moet ik slapen.”
Haar leven vergelijkt ze met dat van een 80-jarige. “Het is moeilijk om te denken, ik kan niet goed tegen prikkels en concentreren kost me veel energie.” Op alle vlakken van haar leven heeft het een grote impact. “Het is moeilijk”, vertelt ze. “Vooral omdat er geen toekomstperspectief is. Voor mij, maar ook voor al die andere 450 duizend mensen die langdurige coronaklachten hebben. We weten niet of we beter worden en als we beter worden wanneer dat dan is.”

Aandacht voor corona

De expositie ‘Nationaal stilstaan bij corona’ in het Huis der Provincie vertelt meer dan veertig persoonlijke verhalen en laat foto’s en filmpjes zien van de pandemie. Volgens Hulshof ziet de expositie er in Arnhem goed uit en ze vindt de verhalen die verteld worden indrukwekkend. “In zoveel levens van mensen is corona nog aanwezig”, zegt ze. “Niet iedereen weet wat long covid inhoudt, maar gelukkig komt er steeds meer besef over.”