Arnhem en omstreken

Eigenaren restaurant de Steenen Tafel zetten er een punt achter: ‘Stoppen op het hoogtepunt’

Eigenaren Theo Sigmond en Janno Cornelissen stoppen met restaurant de Steenen Tafel in Arnhem
Eigenaren Theo Sigmond en Janno Cornelissen stoppen met restaurant de Steenen Tafel in Arnhem © Privé archief
ARNHEM - Eigenaren Theo Sigmond en Janno Cornelissen stoppen met restaurant de Steenen Tafel in Arnhem. Ze zijn gepassioneerde koks, maar toe aan iets nieuws. Toch is het niet makkelijk om te stoppen nadat ze vijfentwintig jaar het restaurant hebben gerund. “Het is toch een kindje dat je loslaat.”
Onder in de monumentale watertoren uit de jaren ’30 in Park Klarenbeek, runnen Theo Sigmond en Janno Cornelissen al vijfentwintig jaar Restaurant de Steenen Tafel. Zij zijn niet alleen de eigenaren, maar ook de chefs. Voor de campagnons is het nu tijd het roer om te gooien. ‘‘Het heeft niks met geld te maken, maar onze persoonlijke situatie", vertelt chef en eigenaar Theo Sigmond. Inmiddels is het vastgoed al verkocht, maar wordt er nog een nieuwe eigenaar gezocht voor het restaurant zelf.

Intensief beroep

‘‘Toen we begonnen dachten we: we gaan tot onze vijftigste door en dan kijken we verder. Maar inmiddels hebben we te veel voorbeelden van collega’s in onze omgeving meegemaakt die te lang doorgaan. Dat kan je de kop kosten’’, zegt Sigmond. ‘‘Het is een heel intensief beroep met werkdagen van 14 uur. Dan is het na 40 jaar in de keuken een keer klaar.’’
Restaurant de Steenen Tafel is gevestigd onder in de gelijknamige watertoren. Het historische herkenningspunt ligt op het hoogste punt van Arnhem en heeft een uniek uitzicht over de stad. Het restaurant heeft een moderne Franse keuken met Aziatische invloeden.
Voor de corona tijd waren de chefs al bezig met het idee om iemand te zoeken die de zaak kan overnemen. Toch hebben ze tijdens de pandemie nog doorgezet. Nu is het toch echt tijd voor een nieuwe uitdaging voor de mannen zelf. ‘‘We willen gewoon niet doorgaan tot we niet meer kunnen en op zijn, maar er op een hoogtepunt mee stoppen’’, voegt Sigmond toe.

De jonge generatie

Dat de eigenaren er zelf een punt achter willen zetten heeft niet alleen voor hen gevolgen. ‘‘Janno en ik zijn deels de Steenen Tafel, maar er is ook een goede nieuwe generatie die dit kan voortzetten’’, aldus Sigmond. ‘‘Onze medewerker Bob is bijvoorbeeld al 25 jaar in dienst. Naar je personeel heb je dus ook een stukje verantwoordelijkheid’’, voegt hij eraan toe. Gelukkig kan al het personeel blijven, leggen de chefs uit.

Nieuwe eigenaar

Er wordt op dit moment een nieuwe eigenaar gezocht die het huidige concept de Steenen Tafel kan overnemen. ‘‘Een nieuwe eigenaar geeft natuurlijk een beetje zijn eigen invulling aan een zaak, dus wat het precies gaat worden is nog niet duidelijk. Misschien wordt het nog wel chiquer’’, zegt chef en mede-eigenaar Janno Cornelissen. ‘‘We willen wel een goede opvolger, iemand die iets vergelijkbaars neer kan zetten’’, vult zijn compagnon Sigmond aan. De bedoeling is dat de zaak per september 2024 wordt overgenomen door een nieuwe eigenaar.