Achterhoek

Geen voorrang meer voor fietsers op beruchte oversteekplaats in Doetinchem

Geen voorrang meer voor fietsers op beruchte oversteekplaats in Doetinchem
Geen voorrang meer voor fietsers op beruchte oversteekplaats in Doetinchem © REGIO8
Doetinchem wil de voorrangsregeling voor fietsers veranderen bij de oversteekplaats op de Bilderdijkstraat, dit naar aanleiding van meerdere ongevallen. Ook moet er een middeneiland worden gecreëerd tussen de twee weghelften om de veiligheid te vergroten.
Dat is het resultaat van gesprekken die de gemeente voerde met onder meer de lokale Fietsersbond, de politie en vertegenwoordigers van nabijgelegen scholen. De oversteekplaats bij de kruising met de Marsmanstraat is al tijden voer voor discussie. Er vinden regelmatig ongevallen plaats, waarbij niet zelden overstekende fietsers worden geraakt. Door de twee rijbanen voor auto’s te scheiden met een middeneiland én de voorrang voor fietsers weg te halen, moet de verkeersveiligheid volgens de gemeente ‘flink’ worden verbeterd.
De nieuwe inrichting, ook de omgeving van de oversteek gaat op de schop, past volgens de gemeente goed bij de toekomstige verlaging van de maximumsnelheid op de hele Bilderdijkstraat. Die gaat naar dertig kilometer per uur. De snelheidsbeperking is onderdeel van het mobiliteitsplan waar de gemeente aan werkt richting de toekomst. Op dit moment geldt er ter hoogte van de oversteek al een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur, dit blijft zo tot de toekomstige aanpassing.

Volgend jaar uitvoeren

Er is nu ambtelijk gekozen voor de aanpassingen aan de oversteekplaats. Het college neemt later een besluit. Daarbij moet er ook meer geld worden uitgetrokken, want het budget dat nu toe beschikbaar was voor de oversteekplaats is niet voldoende. De maatregelen moeten volgend jaar worden uitgevoerd en staan los van de grotere aanpak van de Bilderdijkstraat vanuit het mobiliteitsplan.
Foto: REGIO8