Achterhoek

Massaal gezongen vredesboodschap vanuit centrum Doetinchem

Massaal gezongen vredesboodschap vanuit het centrum van Doetinchem
Massaal gezongen vredesboodschap vanuit het centrum van Doetinchem © REGIO8
DOETINCHEM - Honderden mensen hebben zaterdag een gezamenlijke vredesboodschap gebracht vanuit het centrum van Doetinchem. Als reactie op de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten werd het door Bruno Mars geschreven lied 'One Day' om klokslag 15.00 uur luidkeels gezongen, een initiatief van dominee Ina Veldhuizen.
“Er is zoveel ellende, er zijn zoveel oorlogen”, zegt initiatiefnemer Veldhuizen over de reden om de gezongen vredesboodschap te brengen vanuit het Doetinchemse stadscentrum. “Voor je het weet word je er hard of cynisch van, maar wat wij willen is dat we blijven verlangen naar vrede. Zingend kunnen we elkaar daarin stimuleren.” Daarom deed ze een oproep uit om samen te zingen op het Simonsplein. Die oproep werd veelvuldig gedeeld en gehoord, en zorgde uiteindelijk voor een afgeladen plein.
Meer dan vijfhonderd koorleden en andere geïnteresseerden hapten toe, van binnen én buiten de Achterhoek. Tussen 14.00 en 15.00 uur werd er eerst gerepeteerd in de Catharinakerk, wat al zorgde voor emotie bij de deelnemers. “Als je binnenkomt, lopen de rillingen over je rug”, zegt koorlid José Derksen, een van de vele zangers die meedeed. “Het oefenen is alleen is al prachtig, en dan gaan we straks nog optreden.”

Luidkeels gezongen

De koorleden en andere geïnteresseerden stapten klokslag 15.00 uur uit de kerk en zongen onder leiding van dirigent John Stinissen het lied. “Al het kleine telt”, vindt Derksen. “Nou is dit toevallig een hele grote groep, maar alles draagt bij om een stukje bewustwording te creëren. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar heel veel druppeltjes maken bij elkaar wel een rivier.”