Rijk van Nijmegen

Voorwaardelijke dwangsom na 'levensgevaarlijke' vuurwerkvondst in Groesbeek

Herwendaalseweg in Groesbeek
Herwendaalseweg in Groesbeek © Google Streetview
GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal heeft een voorwaardelijke dwangsom opgelegd aan de bewoners van een pand in Groesbeek waar in september een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk werd aangetroffen. “Als dit was ontploft zou het hele woonblok zijn weggevaagd.”
Op 12 september dit jaar trof de politie een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk aan in een woning aan de Herwendaalseweg in Groesbeek. De bewoners van circa tien panden in de omgeving moesten na de vondst urenlang hun huis uit. Drie mensen werden opgepakt. De gemeente heeft aan de bewoners van het vuurwerkpand nu een zogeheten last onder dwangsom opgelegd. Dit houdt in dat zij 10.000 euro moeten betalen bij een volgende overtreding van de vuurwerkregels.

'Levensgevaarlijk'

De politie trof in de woning in september naast zelfgemaakt vuurwerk ook 1200 stuks Cobra 6 aan en enkele duizenden stuks illegaal knalvuurwerk. "Het ging om zo veel en zwaar vuurwerk dat bij ontploffing grote schade zou zijn toegebracht," aldus de gemeente. “Niet alleen in de betreffende woning, maar ook bij buren en op straat.” Volgens burgemeester Mark Slinkman was sprake van een levensgevaarlijke situatie: “Zo veel, zulk zwaar en illegaal vuurwerk in een woning in een woonwijk. Als dit was ontploft zou het hele woonblok zijn weggevaagd, met ook levensgevaar voor de directe omgeving. Ik hoop dat de bewoners – en ook anderen – inzien dat dit niet te tolereren is.”

Procedures

Dat de sanctie pas twee maanden na de overtreding is opgelegd, komt volgens de gemeente omdat ‘procedures zorgvuldig moesten worden doorlopen’. De nu opgelegde maatregel staat los van de eventuele strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie.