Liemers

Wethouder Groote handelde ‘niet behoorlijk’ rond ’s-Heerenberg Oost

Wethouder Groote handelde ‘niet behoorlijk’ rond ’s-Heerenberg Oost
Wethouder Groote handelde ‘niet behoorlijk’ rond ’s-Heerenberg Oost © REGIO8
'S-HEERENBERG - De dinsdag opgestapte Henk Groote heeft als wethouder ‘niet behoorlijk’ gehandeld in het dossier ’s-Heerenberg Oost. Dat oordeelt de Nationale ombudsman, die in opdracht van de gemeente Montferland onderzoek heeft gedaan naar de ontstane situatie.
Wat Groote wordt verweten is dat hij tegenover ondernemers had aangegeven dat er meerdere gegadigden waren met een plan om winkelcentrum De Bongerd in ’s-Heerenberg te ontwikkelen. Dat zou betekenen dat Rob Mos, als voormalig wethouder de voorganger van Groote op het dossier, informatie had achtergehouden. Mos diende een klacht in die nu deels wordt onderschreven door de Nationale ombudsman: ‘Wij komen tot het oordeel dat heer B (Groote, red.) niet behoorlijk heeft gehandeld als het gaat om uitlatingen over u naar derden waarbij is gesuggereerd dan wel de indruk is gewekt dat u een plan zou hebben achtergehouden voor het college.’
De Nationale ombudsman komt tot die conclusie na gesprekken met betrokken ondernemers en de politici. Wat er precies is gezegd, is niet bekend. De gespreksverslagen in het onderzoek zijn zwartgelakt. Over de andere klachten van Mos, onder meer de invloed op inwoners, oordeelt de Nationale Ombudsman dat ze ongegrond zijn. Zowel Mos als Groote trokken dinsdag, na het opstappen van de wethouder, eigen conclusies op basis van het rapport.

En nu?

Na het opstappen van Groote is er een hiaat ontstaan in het college van Montferland. Het presidium komt donderdagavond bij elkaar om te overleggen over de toekomst van de gemeente. De coalitie klapte al eerder, dat gebeurde rond het ontslag van Mos als wethouder. Lijst Groot Montferland, de partij van Groote, liet dinsdag al weten nog geen nieuwe kandidaat-wethouder op het oog te hebben.