Liemers

Montferland door het stof nadat Nieuw-Dijk wordt overvallen met vluchtelingen

Montferland door het stof nadat Nieuw-Dijk wordt overvallen met vluchtelingen
Montferland door het stof nadat Nieuw-Dijk wordt overvallen met vluchtelingen © REGIO8
DIDAM - Inwoners van Nieuw-Dijk werden volledig overvallen door het plan van Montferland om vijftig Oekraïners op te vangen in een voormalig restaurant. Wethouder Ingrid Wolsing betuigde dinsdagavond spijt in een afgeladen zaal, maar de gemeente is nog altijd voornemens om een opvanglocatie te realiseren in Steak 'm.
"Wij hebben dit vaker zo gedaan. In Zeddam, 's Heerenberg en Didam, daar hebben wij het op dezelfde manier gedaan. Hier is dat verkeerd gevallen", aldus Wolsing, die vanwege ziekte bij de burgemeester het college vertegenwoordigde. Inwoners wilden niet op camera reageren, maar geven aan woest te zijn over de manier van handelen. Volgens de wethouder heeft Montferland het traject dus niet anders aangepakt dan in andere plaatsen, maar is het draagvlak voor de opvang veranderd. "Nadat de oorlog was uitgebroken wilde elke Nederlander, bij wijze van spreken, wel een Oekraïner in huis nemen. Toen waren de emoties heel anders", aldus Wolsing.
Dat Montferland alsnog door wil gaan met de opvanglocatie in Steak'm zorgt voor frustratie. "Wij zijn niet te beroerd om mensen op te vangen, maar het gaat om de manier waarop dit gebeurt", aldus een woeste inwoner, die zijn naam niet wil noemen. "Er is niks uit deze avond gekomen, de gemeente staat er niet voor open om de plannen van tafel te vegen." Ook lijkt in Nieuw-Dijk het vertrouwen in de gemeentepolitiek weg te zijn. "Dat is pas terug te winnen als de plannen weer bij nul beginnen", aldus een van de aanwezigen.

Plannen worden niet geschrapt

Ondanks de kritiek blijft het streven van de gemeente om een opvanglocatie voor Oekraïners te realiseren in Nieuw-Dijk dus overeind staan. "Mensen vinden het lastig dat er Oekraïners bij hen komen wonen", zegt Wolsing. "Maar wij zullen er wel wat mee moeten doen als gemeente." Wel gaat de gemeente nu nadrukkelijk contact zoeken met vertegenwoordigers van Nieuw-Dijk voor de opvangplannen.