Arnhem en omstreken

Repair Café repareert spullen studenten HAN tegen verspilling

Repair Café is onderdeel van de activiteiten die de HAN organiseert
Repair Café is onderdeel van de activiteiten die de HAN organiseert © Milla Helfferich
ARNHEM - Op de campus van de HAN kunnen studenten gratis hun apparaten, kleding en elektronica laten repareren bij het Repair Café. In het kader van de Week van de Afvalvermindering organiseert de hogeschool verschillende activiteiten rondom het verminderen van afval. 'Je kunt het weggooien, maar dat is gewoon zonde’, zegt Robert Heij van Repair Cafe.
Er zijn veel spullen die iets mankeren, maar verder nog lang mee kunnen. Toch worden ze vaak uit gemak weggegooid, terwijl ze vaak makkelijk te repareren zijn. De vrijwilligers van het Repair Café brengen daarom een bezoek aan de campus van de HAN om kapotte spullen van studenten te herstellen.
Studenten kunnen in de hal van het schoolgebouw hun kapotte rits of gescheurde jas langsbrengen om gratis te laten repareren. ‘‘Ik denk dat studenten producten al gauw weggooien, dus ik vind het een heel mooi initiatief van de HAN dat studenten hier gratis hun spullen kunnen laten maken’’ vertelt studente Fleur Lamers. ‘’Omdat ik als student weinig geld heb om mijn kleding te laten repareren, is het mooie mogelijkheid’’ vult studente Taís Martijn aan.

Onnodig weggooien voorkomen

De boodschap van de middag is dat het beter is om eerst te kijken of iets te repareren is, voordat het wordt weggegooid en vervangen voor iets nieuws. De vrijwilligers van het Repair Cafe laten daarom graag aan de jongere generatie zien dat je er ook andere opties zijn dan nieuw kopen. ‘’In plaats van weggooien kun je dingen ook repareren en kunnen ze nog prima mee’’, vertelt Robert Heij van Repair Café.
Het Repair Café is onderdeel van de activiteiten die de HAN organiseert in het kader van de Europese Week van Afvalvermindering. De hele week staat in het teken van het voorkomen van het onnodig weggooien van spullen die nog bruikbaar zijn.