Rijk van Nijmegen

Archeologische vondsten bij Hoge Woerd in Ewijk

Archeologische vondst Hoge Woerd
Archeologische vondst Hoge Woerd © RN7
EWIJK - In Ewijk zijn ze druk bezig met archeologische opgravingen. Voor de komst van een nieuwbouwwijk wordt het terrein bij de Hoge Woerd volledig onderzocht door archeologen. Tijdens dit onderzoek hebben ze al meerdere bijzondere voorwerpen gevonden, waaronder grote maalstenen van tefriet uit de ijzertijd.
Naast de maalstenen hebben de archeologen nog meer bijzondere vondsten gedaan. Zo vonden ze een schaal van rood klei die nog helemaal in takt is. Ook is er een klein glazen potje gevonden, zonder enige beschadigingen. Beide voorwerpen zijn gevonden bij een graf.
"We vinden sporen uit de ijzertijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Dat zijn afdrukken van palen van gebouwen, sporen van waterputten, kuilen en graven uit die perioden. Dus mensen hebben hier gewoond en zijn hier begraven", vertelt Stijn van As, projectleider bij cultuurhistorisch onderzoeksbureau Baac.

Open dag voor scholen

Leerlingen van scholen uit de buurt zijn uitgenodigd om een kijkje te nemen op het terrein. Hier hebben archeologen de vondsten laten zien en uitleg gegeven over de voorwerpen. Verder hebben de kinderen eigen sierraden gemaakt en kregen ze les in het maken van vuur met stenen.