Achterhoek

Seinen op groen voor zonnepark met schapen in Etten

Seinen op groen voor zonnepark met schapen in Etten
Seinen op groen voor zonnepark met schapen in Etten © REGIO8
ETTEN - Oude IJsselstreek geeft groen licht voor het realiseren van Zonneweide IJsselhunten, een zonnepark aan de Oude IJsselweg tussen Etten en Ulft. Het gaat om een zonneveld op landbouwgrond, waar ook schapen blijven rondlopen.
“Dit zonneveld draagt bij aan het behalen van de gemeentelijke ambities op het gebied van energietransitie, zoals afgesproken in het Akkoord van Groenlo en de RES”, aldus de gemeente Oude IJsselstreek over de reden om in te stemmen met de komst. Het zonneveld wordt ongeveer vijf hectare groot, wat volgens de gemeente goed moet zijn om te voldoen aan de stroomvraag van tweeduizend huishoudens. Ontwikkelaar van het zonneveld, BHM Solar, doet onderzoek naar de mogelijkheid om de opgewekte stroom ook aan lokale bedrijven aan te bieden.
Het veld waar de zonnepanelen worden geplaatst staat het hele jaar door vol met schapen. Die dieren blijven daar staan en kunnen volgens de gemeente profiteren van de schaduw van de 'deels-transparante zonnepanelen'. Omdat er minder zonlicht en wel regenwater wordt doorgelaten na de bouw, moet de verdroogde grond ook natter worden. "Het plaatsen van de zonnepanelen op onze schapenweide zal door de schaduwwerking voor minder verdroging van het gras moeten zorgen in de warme en droge zomermaanden”, aldus de grondeigenaar Martin van Aken. “Het draagt bij aan een betere en energie-neutrale toekomst.”

‘Maatschappelijke en ruimtelijke impact’

De gemeente wil het zonnepark zo veel mogelijk inpassen in de omgeving. "Er wordt een haag om het zonneveld aangeplant die biodiversiteit versterkt en het zicht op de panelen veelal zal wegnemen", meldt Oude IJsselstreek. De buurt is al eerder geïnformeerd tijdens een uitlegmoment, maar er komt nog een informatieavond voor omwonenden.