Liemers

Lokaal Alternatief vormt nieuwe coalitie met VVD en CDA

Gemeentehuis Duiven
Gemeentehuis Duiven © RTV Connect
DUIVEN - Er is een nieuwe coalitie gevormd in de gemeente Duiven. Lokaal Alternatief gaat besturen met CDA en nieuwkomer VVD. Fractievoorzitter van Lokaal Alternatief Wilco van Brandenburg is blij met de nieuwe samenwerking.
Nadat DOED eind oktober uit de coalitie stapte, heeft Lokaal Alternatief als grootste partij verkennende gesprekken gevoerd met de andere partijen. Daaruit bleek dat GroenLinks en de VVD de meest geschikte kandidaten waren voor een nieuwe coalitie. De VVD treedt nu toe, maar GroenLinks is afgevallen.
“GroenLinks wilde een wethouder aanleveren”, legt Van Brandenburg uit. “Dat was voor hen een voorwaarde om mee te doen aan de coalitie, maar een extra wethouder is voor ons en de andere partijen een brug te ver.” Een vierde wethouder is volgens Van Brandenburg te duur en daardoor niet logisch. Daarom is besloten om een coalitie te vormen met Lokaal Alternatief, CDA en de VVD.

Overeenkomsten met VVD

Van Brandenburg is tevreden met het nieuwe bestuur en denkt goed te kunnen samenwerken met de VVD. “We kijken bijvoorbeeld hetzelfde naar woningbouw”, vertelt de fractievoorzitter. Volgens hem moeten er zo snel mogelijk woningen gebouwd worden in Duiven. Daarnaast zitten ze ook met de partij op een lijn wat betreft werkgelegenheid en de energietransitie.
De samenwerking tussen de drie partijen houdt in dat ze net de meerderheid hebben in de raad. Van Brandenburg wil zijn hand uitreiken naar de andere partijen en hoopt dat zij ook voorstellen zullen doen. “Het zou jammer zijn als er voorstellen worden aangenomen door 11 van de 10 stemmen en we gaan ons best doen om dat te voorkomen.”
Een nieuwe meerderheid betekent ook een nieuw coalitieakkoord, maar Van Brandenburg vertelt dat het huidige akkoord gebruikt wordt als basis. “We hebben na het uit elkaar vallen van de coalitie doorgepakt en hopen volgende week de nieuwe coalitie te presenteren.”