Liemers
Stichting Eerste Levensbehoefte De Liemers voelt zich gedwarsboomd

AERDT - De stichting Eerste Levensbehoefte De Liemers voelt zich gedwarsboomd door de gemeente Zevenaar. Eerder wees de gemeente een aanvraag voor subsidie af. Een aanvraag voor bijdrage van Zevenaar Doet is ook afgewezen. Redenen: de stichting is een concurrent van de voedselbank en er zijn twijfels over de voedselveiligheid.
De stichting voorziet mensen in nood van voedselpakketten en verzorgingsproducten. Het gaat om inwoners die niet in aanmerking komen voor de voedselbank of wachten op goedkeuring van hun aanvraag, zo benadrukt Yvonne Wiggers. “Ze moeten ons de afwijzing laten zien.”
Zij is samen met haar man Rob de drijvende kracht achter de stichting en hebben hulp van tien vrijwilligers. De producten in de pakketten komen van bedrijven en particulieren in de regio.
Elke vrijdag staan in de garage in Aerdt 62 kratten met producten klaar. “We helpen zo’n 180 volwassenen en kinderen in de Liemers”, vertelt Wiggers. “Aan de zijkant van het huis hebben we een groente- en fruitkar voor voedsel dat niet lang houdbaar is en daarom niet mee kan in de kratten. Iedereen mag deze spullen gratis meenemen. Bij de voordeur hebben we een dichte kast staan met onder andere gratis menstruatieproducten.”
Stichting maakt ook kosten
De stichting maakt ook kosten, bijvoorbeeld voor het dagelijks ophalen van de gratis biologische groente bij een supermarkt met de auto. Of voor de rekening bij de bank. “We betalen het meeste zelf, of met kleine giften. Zo krijgen we bijdragen van de kerk en de Herensociëteit. We hebben ook op verschillende plekken flessen staan waar mensen een bijdrage in kunnen doen”, zegt Wiggers. Daarnaast probeert ze op alle mogelijke manieren geld bij elkaar te scharrelen. “Ik sta bijvoorbeeld op rommelmarkten om zelfgemaakte artikelen te verkopen.”
Als ze zoveel hulp krijgt, heeft ze dan nog wel steun van de gemeente nodig? “O zeker”, zegt ze. “Onze grote wens is een busje. We doen nu alles met onze auto, maar die heeft in de vier jaar dat we dit werk doen inmiddels erg veel kilometers op de teller staan. We hebben een collecte gehouden. Die heeft 2401,80 euro opgeleverd, maar we hebben 1500 euro extra nodig om een busje te kunnen aanschaffen. Daarnaast zouden we een grotere ruimte willen hebben en een gratis container voor het afval.”
Eerder al werd een aanvraag van subsidie door de gemeente Zevenaar afgewezen. Wiggers wendde zich ook tot Zevenaar Doet. Dat is het platform voor bewonersinitiatieven. Inwoners kunnen er geld ophalen voor hun initiatief. De gemeente Zevenaar is partner van Zevenaar Doet. Ook nu kreeg Wiggers weer nul op het rekest.
Voedselbank komt onder druk
De gemeente en Zevenaar Doet hebben in hun afwijzingen een relatie gelegd met de Voedselbank Zevenaar. De laatste hanteert de landelijke voorwaarden voor toekenning van een voedselpakket, zegt een gemeentewoordvoerder. “De stichting wil daar niet aan voldoen. Hierdoor ontstaat ongelijkheid tussen inwoners die een voedselpakket aanvragen bij de Voedselbank Zevenaar en Stichting Eerste Levensbehoeften De Liemers.” Volgens de gemeente is onbekend welke doelgroep de stichting precies ondersteunt. Daarnaast vissen voedselbank en stichting in dezelfde vijver van leveranciers met als risico dat het aanbod aan producten voor mensen die aangewezen zijn op de voedselbank onder druk komt te staan.
Tot slot wordt onzekerheid over de voedselveiligheid aangehaald. De voedselbank wordt elk jaar gecontroleerd of ze voldoet aan de regels van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Die controle is er niet bij de stichting.
Wat moet de stichting doen om wél in aanmerking te komen voor subsidie? “Het is het wenselijk dat Stichting Eerste Levensbehoefte De Liemers de samenwerking aangaat met Voedselbank Zevenaar, zodat er volgens dezelfde voorwaarden gewerkt wordt. Er ontstaat dan geen ongelijkheid voor toekenning voor de inwoners van Zevenaar die de stichting bedient en die door onze voedselbank bediend worden. Ook is dit wenselijker met betrekking tot de inzameling bij leveranciers”, aldus de gemeentewoordvoerder.
Doelgroep inzichtelijk maken
Samenwerking betekent ook dat de gemeente meer inzicht krijgt in een groep inwoners die ze nu nog onvoldoende in beeld heeft. “Inwoners die we mogelijk op een ruimere manier kunnen helpen om hun budget op orde te krijgen. We hebben de stichting gevraagd de doelgroep inzichtelijk te maken, maar hierover is nog geen informatie aangeleverd.”
Volgens Yvonne Wiggers is duidelijk wie de doelgroep is. “Op verzoek van de wethouder hebben wij iedereen die op dat moment van ons een boodschappenkrat en bigshopper groente/fruit krijgt opnieuw voedselbank aan laten vragen. Maar dat vindt hij niet voldoende.” Een lijst met namen gaat ze omwille van de privacy niet aanleveren. “Daar kunnen we geen gehoor aan geven.”
In zee gaan met de voedselbank ziet ze niet zitten. “De gemeente heeft het over samenwerking, maar in het gesprek met ons is gesproken over samenvoegen en onderbrengen bij de voedselbank. Dan moeten we volgens dezelfde voorwaarden gaan werken. Dat willen we niet. We bedienen een andere groep.”
Het argument over voedselveiligheid vindt ze ook onzin. “We hebben vier diepvriezers, twee koelkasten en verschillende dichte kasten. Je zult hier geen muizenkeutel vinden. Iedereen mag hier komen kijken. We hebben raadsleden en het college uitgenodigd, maar daar hebben maar drie raadsleden gehoor aan gegeven.”