Achterhoek

Groen licht van Berkelland voor woningbouw in dorp Haarlo

Groen licht van Berkelland voor woningbouw in dorp Haarlo
Groen licht van Berkelland voor woningbouw in dorp Haarlo © Nieuws uit Berkelland
HAARLO - Op de plek van café Prinsen in het dorp Haarlo, tussen Borculo en Eibergen in, is ruimte voor woningen. Berkelland geeft groen licht voor de bouw van meer dan twintig huizen, ook de horeca én de speeltuin blijven behouden.
“Het heeft lang geduurd, maar met vereende inspanningen en overleg met omwonenden hebben we een mooi plan kunnen maken”, zegt wethouder Arjen van Gijssel. “Voor Haarlo is het daarnaast geweldig dat niet alleen de horeca maar ook de befaamde speeltuin behouden blijft.” Er is ruimte voor 21 woningen op de plek van Hotel Café Restaurant Prinsen. De drie andere huizen komen aan de overkant op het weiland aan de Eibergseweg. De plannen bestaan uit acht vrijstaande woningen. Daarnaast komen er vier twee-onder-één-kapwoningen en acht huizen voor starters.
Dat het café door kan gaan was voor het dorp van groot belang. “Ik ben in Haarlo geboren en getogen en de komst van deze woningen is zeer goed voor de leefbaarheid”, zegt Tineke Wantia, uitbater van café Prinsen, die met name hoopt dat jongeren daardoor een plek kunnen vinden. “We zitten in een rare tijd met dure prijzen, maar wie weet is er nu doorstroom mogelijk. Het zou mooi zijn als er ruimte is voor starters in die nieuwe huizen.”

Bakkersweide

Ook wordt er een nieuwe weg aangelegd op het terrein van het café, dit stuk asfalt krijgt na overleg met Haarlo’s Belang en Historische Vereniging Borculo de naam Bakkersweide. Het is een verwijzing naar de bakkerszaak die er vroeger zat, bakkerij Ellenkamp. “Van vroeger uit werd het hier geen Prinsen genoemd, maar mensen gingen ‘naar de bakker heen’”, legt Wantia uit. “We hebben ook nog steeds een Schnitzel de Bakker op de menukaart.”
Het bestemmingsplan ligt tot volgende week woensdag ter inzage op het gemeentehuis.