Achterhoek

‘Zingen voor de Vrede’ op het Simonsplein in Doetinchem

‘Zingen voor de Vrede’ op het Simonsplein in Doetinchem
‘Zingen voor de Vrede’ op het Simonsplein in Doetinchem © REGIO8
DOETINCHEM - Dominee Ina Veldhuizen wil vanuit de binnenstad van Doetinchem een vredesboodschap brengen door samen een lied te zingen. Als reactie op de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten hoopt ze dat zoveel mogelijk mensen op zaterdag 25 november samenkomen voor de 'flash mob'.
Veldhuizen raakte geïnspireerd toen ze het nummer ‘One Day’ hoorde, dat bekend werd door Matisyahu. “Ik vond het prachtig”, zegt de dominee. “Het verwoordt perfect het verlangen naar vrede in deze tijd.” Ze benaderde andere Doetinchemmers, die net zo enthousiast raakten. Het nummer werd vertaald naar het Nederlands en koren uit de omgeving kregen de vraag of ze mee wilden doen. Inmiddels hebben meer dan tweehonderd koorleden toegezegd. “En we hebben nog niet eens van alle koren een reactie gehad”, zegt Veldhuizen.
Wat ze denkt dat de Doetinchemse boodschap in de oorlogsgebieden losmaakt? “Niks natuurlijk”, aldus Veldhuizen. “Maar wat je in alle brandhaarden ziet, is dat mensen die eerst normaal samenleven opeens vijanden worden. De grote uitdaging is dat we in Doetinchem, waar mensen ook verschillende meningen hebben, niet tegenover elkaar gaan staan. We verlangen met zijn allen naar vrede. Laat je dus niet gek maken door alles wat er gebeurt en wat er gezegd wordt.”

‘Thuis oefenen’

Ook inwoners kunnen meezingen. Op zaterdag 25 november zijn ze om 14.00 uur welkom voor de laatste repetitie in de Catharinakerk, waarna het lied om 15.00 uur samen wordt gezongen. “Maar het is wel handig als mensen eerst thuis oefenen”, geeft Veldhuizen aan. “We hebben namelijk verschillende stempartijen. Daarom is het fijn dat we een stevige kern met koorleden hebben. Mensen die iets minder stemvast zijn, worden dan vanzelf meegenomen.”