Rijk van Nijmegen

Plannen voor Islamitische school in Nijmegen ingetrokken

ter illustratie
ter illustratie © Pixabay
NIJMEGEN - De plannen voor de oprichting van een nieuwe islamitische middelbare school in Nijmegen zijn ingetrokken vanwege onvoldoende steun van ouders en negatieve adviezen van de gemeente Nijmegen. Dat meldt het ANP. Ook in Veenendaal komt geen Islamitische school.
Initiatiefnemer Soner Atasoy, die eerder werd ontslagen als directeur-bestuurder van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, had het project in negen steden gelanceerd. Slechts één locatie, Tilburg, haalde echter voldoende steunbetuigingen op. Atasoy wijt dit deels aan technische problemen bij het indienen van ouderverklaringen.

Terughoudend

De gemeente Nijmegen was terughoudend vanwege de zorgen over versnippering van het onderwijsaanbod. De gemeente Nijmegen heeft Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) eerder laten weten terughoudend te zijn wat betreft de oprichting van een nieuwe middelbare school in de stad. Het gemeentebestuur schrijft: "Er is momenteel al een divers aanbod, maar het aantal tieners dat naar de middelbare school gaat, neemt af in de regio Nijmegen.”
Daarom is al besloten dat een school moet verdwijnen, namelijk het Dominicus College. De gemeente vreest dat de komst van een nieuwe middelbare school zou leiden tot een "verschraling" van het onderwijsaanbod. Daarnaast beweert de gemeente verrast te zijn door het initiatief van Atasoy. "Op geen enkele wijze is er contact geweest met de initiatiefnemer, zelfs niet voorafgaand aan de ingediende aanvraag." Volgens de procedure had de gemeente echter een uitnodiging moeten ontvangen voor een gesprek. Atasoy betwist dat en zegt dat de gemeente wel is uitgenodigd.

Voorkeur

Atasoy voelt zich benadeeld en vermoedt een voorkeur voor niet-islamitische scholen van de gemeente. “Ik heb er een nare nasmaak van,” zegt hij. ”De gemeente moet er neutraal in staan en ik lees tussen de regels door dat de gemeente een voorkeur heeft. De niet- islamitische scholen worden beschermd door de gemeente.”