Liemers

Zevenaar wil compact winkelgebied: Muldershof valt erbuiten

Muldershof Zevenaar
Muldershof Zevenaar © RTV Connect
ZEVENAAR - Het winkelgebied in Zevenaar moet kleiner om leegstand tegen te gaan. De gemeente heeft het gebied tussen grofweg de Grietsestraat en de Marktstraat aangewezen. Muldershof en Mallemoolen, waar momenteel ook winkels zitten, behoren niet tot dat compacte winkelgebied.
De gemeente ziet steeds meer leegstand in het centrum van Zevenaar. Daarom heeft ze besloten om vastgoedeigenaren de ruimte te geven om hun panden aan de rand van het centrum te veranderen in woningen. Op deze manier pakt de gemeente ook het woningtekort aan.

Winkels veranderen in woningen

Ondernemers die gevestigd zitten op plekken die de gemeente niet heeft aangewezen tot het compacte winkelgebied, zoals Muldershof en Mallemoolen, hoeven niet te verhuizen. Dat maakt wethouder Aad van Orden duidelijk. “We geven alleen vastgoedeigenaren de mogelijkheid om hun pand te veranderen in een woning, in plaats van dat ze een nieuwe winkeleigenaar moeten zoeken als het pand komt leeg te staan. We zien namelijk door de groei van onlineshoppen dat er steeds minder ondernemers zijn die nog een fysieke winkel hebben.”
De gemeente wil dus geen winkeliers weg hebben, maar Van Orden denkt dat ze vanzelf zullen vertrekken als er steeds meer leegstand komt en er minder winkelend publiek is. Volgens de wethouder zijn er nu al vastgoedeigenaren die hun pand willen verbouwen tot woning.

Geen extra parkeerplaatsen

Om de woningen daadwerkelijk te realiseren, heeft de gemeente de parkeernorm aangepast. Normaal gesproken moeten er genoeg parkeerplekken zijn voor woningen. In dit geval vindt de gemeente dat de parkeernorm geen belemmering mag zijn voor het creëren van woningen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er maar één parkeervergunning per woning verstrekt wordt, ook als een huishouden twee auto’s heeft.
Volgens Van Orden zullen de woningen vooral aantrekkelijk zijn voor mensen die geen eigen auto hebben. “Je woont namelijk dicht bij alle voorzieningen, waardoor een auto minder noodzakelijk is. Daarnaast kunnen we ook altijd nog inzetten op deelvoertuigen, dus dat je bijvoorbeeld een auto huurt voor een dag.”
De gemeente vindt het belangrijk dat het compactere winkelgebied ook echt aantrekkelijk is voor het winkelend publiek van Zevenaar. Dat gaat niet alleen over het aantal winkels, maar ook over voldoende horecagelegenheden.