Arnhem en omstreken

Familiebedrijf moet wéér tegen vlakte: 'Het is modern communisme'

ARNHEM - Het aannemersbedrijf van Jos Damen, die het familiebedrijf van zijn vader voortzette- moet voor de tweede keer wijken vanwege nieuwbouwplannen van de gemeente Arnhem. In de jaren '80 moest het bedrijf al weg uit de Spijkerbuurt, nu vanaf bedrijventerrein Schaapsdrift.
Na het vertrek uit de Spijkerbuurt kreeg de familie kna veel pijn en moeite een nieuwe plek op het bedrijventerrein Schaapsdrift aangeboden. Juist daar wil de gemeente nu grootschalig slopen voor nieuwbouw. "Het is gewoon modern communisme'" verzucht Jos Damen (76) terwijl hij door de vorige week gepresenteerde toekomstplannen bladert.
"Ze hebben mijn naam uit voorzorg alvast weggestreept. Hier sta ik ook al niet meer op," zegt hij terwijl hij wijst naar de gekleurde toekomstplaatjes die wethouder Cathelijne Bouwkamp liet afdrukken in haar concept-plan voor het gebied. Afgelopen dinsdag presenteerde ze haar plannen. Ze wil 25 huizen en meerdere bedrijven slopen voor de bouw van 500 nieuwe huizen rondom station Presikhaaf. Ook staat een parkeergarage van vier verdiepingen ingetekend. Het gebied moet 'groener' en 'toekomstbestendig' worden, stelt de wethouder. Het plan maakte veel woede los bij bewoners van de Schaapsdrift.
Dat het bedrijf nu moet wijken werd volgens Jos Damen pas helder toen er een ambtenaar met een taxateur op de stoep stond, een dag voordat de wethouder haar plannen uit de doeken deed. De taxatie van het huis en bedrijf van Damen vond niet plaats. Damen gaf de mannen geen toegang om zijn huis en loods op waarde te schatten.
Voor de camera van RTV Connect vertellen de broers in crisisoverleg te zijn gegaan toen hen duidelijk werd dat de gemeente het bedrijf weer weg wil hebben. Volgens Jos Damen is de Nederlandse overheid niet beter dan een communistisch regime zoals in Rusland of China. 'Daar worden hele straten weggeveegd als ze plannen hebben, dat is hier net zo.'
(De tekst van dit artikel loopt verder onder de video.)
Jos Damen is inmiddels 76 jaar en woont al bijna vijftig jaar naast zijn bedrijfshal. Naast zijn aannemersbedrijf heeft broer Frans in dezelfde loods een onderneming waar beide heren nog dagelijks klussen. Frans Damen geeft historische bouwmaterialen een tweede leven. 'Mijn bedrijf was het eerst circulaire bedrijf van Arnhem.' Dat het pand en het huis van zijn broer moet wijken werd hem pas duidelijk daags voor de presentatie van de wethouder, vertelt Frans Damen. 'Daar ben je gewoon emotioneel onder. Je slaapt er slecht van.'

'Blokkendozen'

'Allemaal blokkendozen', meent Jos Damen als hij de door de conceptplannen bladert. Ook kan het er bij hem niet in dat er de buurt vooral 'groen' en 'autoluw' zou worden, terwijl hij andere dingen ziet in het plan. 'Er hoeft niet gelijk een wijk met allemaal blokkendozen uit de grond gestampt te worden en een parkeergarage van vierhonderd auto's waar straks geen mens de auto in zet. Dat kan ook anders.. Het is gewoon asociaal.'

Opnieuw beginnen na bombardement

De broers vertellen dat hun vader in de jaren '30 vanuit de Achterhoek naar Arnhem kwam met zijn bedrijf. Aan de oude Rijnbrug had de familie een bedrijfspand bij de Oude Kraan, maar dat bedrijfspand overleefde het bombardement op de brug niet.
'Na de Tweede wereldoorlog moest mijn vader Frans opnieuw beginnen. Uiteindelijk is hij in de Spijkerbuurt terecht gekomen. In de jaren '80 is de Spijkerstraat schoongeveegd: alle bedrijven die er zaten moesten ook weg. Er zat een schilder, een terrassenfabriek en noem maar op. Mijn vader had daar een zaak die je tegenwoordig een doe-het-zelver zou noemen, een voorloper van de bouwmarkt. In de Spijkerstraat zit er nu op dezelfde plek een buurtbedrijf zoals mijn vader er toen had, dus wat heeft het allemaal voor een zin', vraagt Frans Damen zich af.

'Geen overleg'

Met instemming van de gemeente kwam het aannemersbedrijf op de huidige plek. "De buurt is blij met ons en we hebben er nog nooit ruzie of klachten gehad. Wat mij boos maakt is dat er ook nooit met mij is overlegd, terwijl ik ook een bedrijf in het pand van mijn broer run. Afspraken worden afgezegd of niet nagekomen, en dan staat men ineens onaangekondigd een dag voor de presentatie van de concept-gebiedsvisie voor onze deur. Ik kan er niet over uit."

Gemeenteraad is aan zet

De gemeenteraad moet nog instemmen met de plannen van de wethouder. Tot nu toe kreeg zij vooral van coalitiepartijen steun op voorwaarde zo min mogelijk te slopen en uit te gaan van de bestaande bebouwing. Volgens de wethouder stapelen argumenten zich op waardoor zij wel een zwaarwegend belang ziet voor sloop van goede huizen om er nieuwbouw voor terug te plaatsen. Daarbij zou sloop van huizen en bedrijfspanden onvermijdelijk zijn, stelt Bouwkamp.
Vorige week dinsdag werden bewoners van de huizen die op de nominatie staan voor sloop ingelicht door de wethouder. Het nieuws kwam bij Angelique Jansen als donderslag bij heldere hemel, vertelde ze tegen de streekomroep.