Arnhem en omstreken

Woede om sloop 25 huizen: 'Mensen gaan eraan onderdoor'

Raadsleden kregen vorig jaar uitgebreid een rondleiding over de Schaapsdrift en omgeving
Raadsleden kregen vorig jaar uitgebreid een rondleiding over de Schaapsdrift en omgeving © RTV Connect / Arjan Hoefakker
ARNHEM - Bewoners van de Schaapsdrift en omgeving zijn verbijsterd en woest over de grootschalige sloopplannen van de gemeente Arnhem in hun buurt. De wethouder wil 25 huizen slopen in de straten vlakbij station Presikhaaf. Ook bedrijven en ondernemers moeten wijken. Als het aan de wethouder ligt komen er 442 woningen voor terug.
'Wij zijn boos. Héél boos', zo begint het bestuur van de vorig jaar opgerichte Vereniging voor behoud van Schaapsdrift en omgeving een gepeperde brief richting de politiek. De bewonersvereniging laat geen spaan heel van het concept-plan van wethouder Cathelijne Bouwkamp. Zij maakte dinsdagavond bekend een zevende deel van de huizen in de wijk te willen slopen.
Ondanks dat de bewonersvereniging met een zelf ingehuurde stedenbouwkundige tot een alternatief plan kwam voor de buurt - waarbij geen huis gesloopt hoeft te worden - werd er met dat plan niets gedaan, zegt voorman Eimer Wieldraaijer.
"Dus wij zijn bijzonder erg geschrokken van dit aantal woningen dat moet wijken en dan heb je 't zowel over huurders als over woningeigenaren. Ja, en ondernemers die in het gebied zitten, niet te vergeten. Want er zijn ook ondernemers die hier met een kleine onderneming zitten die eveneens de klos zijn."
Begin deze week kregen bewoners wiens huis op de nominatie staat voor sloop slecht nieuws.

'Doorlopend aan het lijntje gehouden'

De argumenten van de wethouder om de grootschalige sloop te rechtvaardigen zijn er volgens de vereniging 'met de haren bijgesleept', zo valt te zien in de video van streekomroep RTV Connect.
(De tekst van dit artikel loopt door onder deze video.)
De gemeenteraad is nog aan zet, maar tot nu toe werden de plannen vooral door een krappe meerderheid van coalitiepartijen gesteund. Bewoners hebben de hoop nu gevestigd op de politieke partijen om de plannen van de wethouder bij te sturen. De gemeenteraad gaf de wethouder eerder al de opdracht mee om bij de ontwikkeling van de buurt vooral uit te gaan van de bestaande bebouwing en alleen bij 'zeer zwaarwegende belangen' over te gaan tot sloop.

Hoop gevestigd op de gemeenteraad

De brief van de bewonersvereniging richt zich dan ook vooral aan de gemeenteraad in de hoop de 'onzalige plannen' fors bij te sturen. Eimer Wieldraaijer van de vereniging doet dan ook een beroep op de partijen in de raad.
"Wij verwachten van de gemeenteraad dat ze de daad bij het woord voegen. En dan bedoel ik met het woord het amendement waarin ze duidelijk hebben aangegeven dat er zoveel mogelijk woningen behouden moeten blijven en dat alleen zeer zwaarwegende redenen terecht kunnen zijn om bepaalde woningen weg te halen."
''En de argumenten die de wethouder nu aanvoert - in samenwerking met de stedenbouwkundige - die zijn een in onze ogen volstrekt willekeurig en er eigenlijk met de haren bijgesleept. Ze noemen vijf argumenten, maar geen van allen snijden ze hout, in onze ogen."
Dit zei wethouder Bouwkamp over de sloop van de woningen: