Liemers

DOED stapt uit coalitie in Duiven, wethouder kondigt ontslag aan

Wethouder Van Dam licht haar vertrek toe
Wethouder Van Dam licht haar vertrek toe © screenshot raadsvergadering Duiven
DUIVEN - De lokale partij DOED is uit de coalitie in Duiven gestapt. "Wij hebben geen andere keuze", zo stelt fractievoorzitter Karin Bouwmeister. Zij hoorde eerder in de vergadering DOED-wethouder Dominique van Dam bekend maken dat zij haar taken neerlegt.
"Ik ben op een punt beland waarop ik merk dat ik niet meer kan doen wat ik wil doen", aldus een geëmotioneerde Van Dam. Zij vertelde dinsdag overdag het college te hebben geïnformeerd en later deze week haar ontslagbrief naar de raad te sturen.
Na een korte schorsing meldt DOED, de partij van Van Dam, uit de coalitie te stappen. "Onze beslissing is gebaseerd op gebeurtennissen die zich in de afgelopen tijd hebben voorgedaan", zo vertelt Karin Bouwmeister van DOED de raad. Zij doelt daarbij op de gang van zaken rond het dossier woningbouw in de gemeente Duiven.

Lokaal Alternatief wil door met CDA

DOED behaalde tijdens de afgelopen verkiezingen vijf zetels in Duiven en werd daarmee net zo groot als Lokaal Alternatief. De beide partijen vormden daarop een coalitie met het CDA, waarbij elke partij een wethouder leverde. In juli vertrok Gemma Tiedink als wethouder. Zij zat in het college namens Lokaal Alternatief.
De partij schoof daarop Joyce Zwaga-Komen naar voren. Een beweging die DOED, wat betreft fractievoorzitter Van Brandenburg van Lokaal Alternatief, ook had kunnen maken. Hij geeft aan dat wat hem betreft DOED Van Dam had mogen vervangen door een andere wethouder, om zo de samenwerking binnen de coalitie voort te zetten.
Nu dit niet gelukt is wil Lokaal Alternatief samen met het CDA kijken of er een andere coalitie in Duiven gevormd kan worden. Van Brandenburg neemt, als fractievoorzitter van de grootste partij, de rol van verkenner voor het formeren van een nieuwe coalitie op zich.

Volle wettelijke verantwoordelijkheid

Tot er een nieuwe coalitie is gevormd, gaat het huidige college verder, zo stelt burgemeester Hieltjes. "Het college heeft ook met twee wethouders en een burgemeester de volle wettelijke verantwoordelijkheid." De burgemeester tekent daarbij wel aan dat het college zich moet realiseren dat Lokaal Alternatief en CDA samen niet de meerderheid in de gemeenteraad hebben.
Hieltjes laat weten dat wethouder Van Dam volgens de wet nog een maand door mag werken, maar acht het niet gepast om een beroep op haar te doen