Arnhem en omstreken

Peter moet stoppen met geven zwemlessen: ‘Ik ga het echt missen’

Zwemdocent Peter Phijssen in het zwembad in Alteveer
Zwemdocent Peter Phijssen in het zwembad in Alteveer © RTV Connect/Benjamin Beernink
ARNHEM - Het zwembad in Alteveer-Cranevelt in Arnhem, dat wordt gebruikt voor revalidatie en zwemlessen, gaat sluiten. Cliënten die er afhankelijk van zijn en meer dan tachtig kinderen die er zwemles krijgen, moeten nu op zoek naar een andere locatie.
Vanaf de straat is het niet te zien, maar onderin praktijk De Veerkracht bevindt zich een klein zwembad. Cliënten gebruiken het voor revalidatie, gasten kunnen vrij zwemmen en kinderen krijgen er les. Maar dat zwembad gaat sluiten. De kosten liepen al een tijd op en nu de wet volgend jaar ook nog gaat veranderen, moest de beslissing genomen worden. Anders zouden er veel extra kosten bijkomen voor onderzoek, zoals een controle van de luchtkwaliteit.
‘’Met dit soort regels is er alleen bestaanszekerheid voor grote zwembaden en kun je een klein zwembad niet openhouden’’, vertelt Corine Goossens van De Veerkracht. De cliënten die kwamen voor fysiotherapie in het water, moeten nu op zoek naar een andere plek.
Tekst gaat verder onder de video

Buurt zwemschool

In het zwembad wordt ook zwemles gegeven. Zwemdocent Peter Phijssen van Zwemschool de Vis onderwijst in zijn eentje meer dan tachtig kinderen uit de buurt. Hij benadrukt dat het een klein zwembad is, dat echt verbonden is met de wijk. ‘’De kinderen komen hier nog in hun pyjama naar de les toe en gaan dan rechtstreeks weer naar huis’’, vertelt Peter.
De begeleiding is persoonlijk, want er kunnen maar zes kinderen tegelijk les krijgen in het kleine badje. ‘‘Het lijkt wel een klein dorpsschooltje’’, aldus Peter. Dat het nu gaat stoppen vindt hij erg jammer. ‘’Ik had het nog wel jaren zo willen doen’’, zegt hij met een glimlach. Peter had dan ook een knoop in zijn maag toen hij de e-mail over de sluiting naar de ouders verzond.

Tekort aan zwemlessen

De sluiting van het zwembad komt met uitdagingen. ‘’Het is dubbel verlies’’, vertelt Lolita Kapel van Zwemschool de Vin. De kinderen hebben geen vaste zwemdocent meer. ‘’Nu zal de docent wisselen, terwijl het persoonlijke zo belangrijk is’’, vertelt Lolita.
Daarnaast moeten Arnhemse kinderen die al op de wachtlijst stonden, nu nog langer wachten en dat baart veel ouders zorgen. Van de circa tachtig kinderen die moeten verhuizen, zullen de meesten bij Zwemschool De Vin blijven en doorstromen naar hun andere locatie Klimmendaal.
Wat er met het zwembad zelf gaat gebeuren is nog niet duidelijk. ‘’We gaan het eerst maar eens leeg laten lopen en dan zal de toekomst leren wat er verder gaat gebeuren’’, zegt Corine Goossens van de Veerkracht.