Achterhoek

Schoon Diem blijft groeien, de noodzaak is groot

Schoon Diem blijft groeien, de noodzaak is groot
Schoon Diem blijft groeien, de noodzaak is groot © REGIO8
Drie jaar na de start van zwerfafvalbrigade Schoon Diem zijn er ongeveer zeventig vrijwilligers aangesloten bij het initiatief om te zorgen dat Didam schoon wordt en blijft. Dat is bijna zeven keer meer dan bij de start. De vrijwilligers komen iedere derde zaterdag van de maand samen om de peuken in het dorp te verzamelen.
“Het betekent dat wij een schoon Didam willen hebben. Dat wij de straten op gaan en al het afval opruimen”, vertelt deelnemer van de zwerfafvalbrigade Damian Berends over de gekozen naam. Hij houdt zich vooral bezig met het verzamelen van blikjes. Sinds het invoeren van het statiegeld kan hij daarmee, deels, geld ophalen voor het goede doel. De helft van het opgebrachte bedrag gaat naar KIKA.
In de maand oktober wordt er extra aandacht gegeven aan het stoppen van roken tijdens Stoptober. In het kader van deze actie heeft de afvalbrigade deze maand gevonden sigaretten apart gehouden van het overige afval, om aan te tonen hoeveel peuken er in de natuur belanden. “Het was echt een tapijt van peuken wanneer je ze tegelijk ziet. Het is echt schrikbarend”, vertelt Paul Tenniglo, vrijwilliger bij de groep.

Gedrag veranderen

De vrijwilligers van Schoon Diem hopen dat meer vrijwilligers zich aansluiten, maar vooral dat mensen hun gedrag veranderen. “Ik zag allerlei peuken liggen, terwijl daarnaast een prullenbak stond”, schetst de afvalbrigadier Berends. “Dan denk ik: 'gooi ze dan gewoon daarin'. Ruim gewoon je peuken op want het is slecht voor de natuur."

'Een grote puinhoop'

Ook Tenniglo vindt het belangrijkste dat het gedrag van de Didammers verandert. “Als je van de natuur wilt genieten, probeer het dan in stand te houden”, benadrukt de vrijwilliger. “Ook voor dieren is het hartstikke goed als er geen plastic en kroonkurken in de natuur achter blijven. Hier kunnen zij zich in verslikken en dat moeten we absoluut niet willen. Als we het niet doen wordt het echt een grote puinhoop."