Arnhem en omstreken

Al honderd jaar repareert autobedrijf Frans Vos auto's in Duiven

Anne Evers-Vos en dochter Marieke Evers kijken naar plakkaat 'hofleverancier'
Anne Evers-Vos en dochter Marieke Evers kijken naar plakkaat 'hofleverancier' © RTV Connect
DUIVEN - Anne Evers-Vos is apetrots op het honderdjarig bestaan van haar autobedrijf Frans Vos aan de Oude Tolstraat. Het Predicaat ‘Hofleverancier’ is een kroon op het jubileum. “Mijn ouders vonden het geweldig toen ik het bedrijf overnam.”
In 1921 begon opa Theo Vos met het repareren van auto's in een schuurtje verderop in de straat. Twee jaar later schreef hij zich officieel in bij de Kamer van Koophandel. In 1958 nam vader Frans het over en nu staat (klein)dochter Anne aan het roer. “Toen ik besloot dat ik wilde werken in het bedrijf, reageerden mijn ouders heel positief”, vertelt Anne glunderend.
Tekst gaat verder onder de video

Aan het hoofd

Sinds 1 maart 1980 werkt Anne in het bedrijf en vijf jaar later sloot haar broer Frans zich ook aan. In 2000 ging Frans met pensioen en sindsdien staat Anne alleen aan het hoofd. Het bedrijf is nu haar leven. “Ik geniet van het klantencontact en ik vind het fijn om dit bedrijf te leiden”, aldus Anne.
De eigenaresse vindt het bijzonder dat ze Hofleverancier is. “Het was een mooi moment toen de burgemeester het Predicaat overhandigde”, vertelt ze. “In Nederland zijn wij het 907ste bedrijf dat zich Hofleverancier mag noemen.” En dat is speciaal, realiseert ze zich. Dochter Marieke Evers vindt het vooral bijzonder om met haar familie dit moment te vieren. Daarnaast is ze trots op haar moeder. “Ze doet het al jaren en het is toch wel wat om een bedrijf te runnen.”

Opgroeien in de garage

Als klein meisje was Anne al te vinden in de garage. “Vroeger ging ik voor mijn vader onderdelen halen. Tegenwoordig krijg je drie keer per dag een levering, maar toen moesten we zelf naar Arnhem voor onderdelen. Dat vond ik geweldig”, blikt Anne terug. “Ik hielp ook mee met de benzinepomp, want we waren zeven dagen per week open.”
Volgens de eigenaar van Frans Vos is het niet gebruikelijk dat vrouwen een autobedrijf leiden. Sommige mensen reageren verbaasd als Anne vertelt dat zij de eigenaar is. “Ik vind het wel komisch, eigenlijk”, zegt Anne. “Ik vind het wel grappig dat mensen zo denken en maak er geen issue van.”