Arnhem en omstreken

Renovatie Klarendalse molen noodzakelijk, vrijwilligers starten inzamelingsactie

Molen De Kroon in Klarendal
Molen De Kroon in Klarendal © RTV Connect
ARNHEM - 250.000 euro. Dat bedrag is nodig om molen De Kroon in Klarendal te renoveren en uiteindelijk toegankelijk te houden voor publiek. Momenteel is de kap, draagconstructie en stelling dringend aan vervanging toe. “Nu is de molen nog veilig, maar voor de komende jaren is dit niet gegarandeerd”, vertelt Martin Brouwer, penningsmeester van de Klarendalse molen.
De Kroon werd in 1849 gebouwd aan de Amsterdamseweg. Sinds die tijd heeft de molen al veel meegemaakt: een verplaatsing naar de huidige locatie, een brand en meerdere (grote) restauraties. Nu blijkt dat de 50 jaar oude kap, stelling en draagconstructie geüpdatet moeten worden en dat kost veel geld. Vrijwilligers zijn daarom een inzamelingsactie gestart.
Opvallend: bij de crowdfunding wordt niet om het enorme bedrag van 250.000 euro gevraagd. “We vragen 10.000 euro van de lokale gemeenschap”, vertelt Brouwer. “Dat geld is nodig voor een vergunningaanvraag en om adviesrapporten en een ecoscan te laten maken, waarbij gekeken wordt of er niet bijvoorbeeld mussen in de molen verblijven. Voor die drie aspecten krijgen wij geen subsidie.”

‘Icoon van Klarendal’

Volgens Brouwer kan de buurt niet zonder de Klarendalse molen. “Het staat hier al 150 jaar. Het hoort bij de wijk. Het is een icoon van Klarendal. Ook de omliggende ondernemers spinnen er de garen van.”
Eind oktober hoopt Brouwer de 10.000 euro te hebben ingezameld. Daarna zal de Hollandsche Molen, een belangenvereniging voor het behouden van wind- en watermolens, dit bedrag verdubbelen. “Iedere euro wordt dan twee euro”, zegt Brouwer. De overige 230.000 euro hopen de vrijwilligers binnen te krijgen door subsidies van overheidsinstellingen en door zelf fondsen aan te schrijven.
Naar verwachting start de renovatie begin 2024, mits er geen mussen of andere dieren worden geconstateerd.