Liemers

Honderden bonbons gestolen bij inbraak in Zeddamse chocolaterie

Honderden bonbons gestolen bij inbraak in Zeddamse chocolaterie
Honderden bonbons gestolen bij inbraak in Zeddamse chocolaterie © Chocolaterie Dongelmans
ZEDDAM - Chocolaterie Dongelmans in Zeddam is in de nacht van woensdag op donderdag slachtoffer geworden van een inbraak. Honderden bonbons en andere zoetigheden zijn gestolen, wat in aanloop naar de feestdagen een hard gelag is voor de ondernemers.
“Vlak voor Sinterklaas en Kerst is dit juist niet het moment dat dit moet gebeuren”, verzucht Jilly Berntsen, dochter van de eigenaar van de chocoladewinkel aan de ’s-Heerenbergseweg. Als chocolaterie en banketbakkerij lag de zaak vol met zoetigheden. “Twintig pakken koeken, twintig repen, allerlei doosjes waar chocolade in zat en tientallen stuks van zes verschillende soorten bonbons”, zo somt Berntsen de buit van de inbreker op. Ze denkt dat de dief wel verstand had van chocoladeproducten: “Het zijn juist de duurste bonbons die zijn weggenomen, bijvoorbeeld die met pistache. Maar het is niet zoveel dat je het als grote partij door kan verkopen.”
De inbraak vond rond 01.30 uur plaats, zo blijkt uit camerabeelden. Op twee momenten later in de nacht was er opnieuw beweging in de winkel, zo ging rond 05.00 uur de lamp opeens aan. De eigenaren zelf hoorden ’s ochtends van de schade, nadat een buurman zijn hond uitliet. “Toen ze bij de zaak aankwamen was aan de zijkant een ruit ingeslagen”, legt de dochter uit. Binnen bleek de schade groot te zijn. Alle lades werden opengetrokken op zoek naar buit. “Wij denken dat hij op zoek was naar geld, maar dat is niet gevonden”, geeft Berntsen aan.

Duizenden euro’s schade

De schade voor de chocolaterie loopt in de duizenden euro’s. Niet alleen de gestolen bonbons en andere zoetigheden zijn weg, ook het overgebleven voedsel moet worden weggegooid. “Dat komt omdat het glas is ingeslagen”, vertelt Berntsen, die aangeeft dat de winkel bezaaid lag met glasscherven. “Al het voedsel moet je dan dus weggooien... Ik hoop dat een groot deel via de verzekering vergoed wordt.”

Opvallende tasjes

Berntsen hoopt daarnaast dat getuigen zich melden. Ook vraagt ze mensen om uit te kijken naar specifieke plastic tasjes: “Wij gebruiken nu zelf papieren tasjes, dus als iemand die plastic verpakkingen ziet, horen wij het graag.” De winkel is donderdag weer opengegaan. Richting de feestdagen wordt het spitsuur met het maken van nieuwe lekkernijen. “Het wordt rammen, rammen, rammen, maar bestellingen zullen wel iets langer duren dan normaal”, besluit Berntsen.