Liemers

Voetbalclubs Westervoort willen nieuwe naam met historie

Ronald Schoonbeek (Sportclub Westervoort) en Brenda Elfring (AVW’66)
Ronald Schoonbeek (Sportclub Westervoort) en Brenda Elfring (AVW’66) © Christiaan Zevenbergen
WESTERVOORT - De naam voor de club die ontstaat uit het samengaan van Sportclub Westervoort en AVW'66 moet teruggrijpen op de geschiedenis van voetbal in die plaats. Het kernteam dat de mogelijkheden van de fusie onderzoekt, gaat dan voor Door Wilskracht Samen Westervoort. Een subtiele verwijzing naar DWSW, dat in de jaren '30 is opgericht en waarbij de s voor sterk stond.
De Gemeente Westervoort heeft aangekondigd bouwplannen te hebben op de locatie van de twee voetbalverenigingen en de tennisvereniging. Voor de besturen van sportclub Westervoort en AVW’66 aanleiding om te verkennen of er mogelijkheden zijn om tot een vergaande samenwerking dan wel een fusie te komen. Vooruitlopend op die beslissing hebben beide verenigingen een kernteam in het leven geroepen om de mogelijkheid van een fusie te onderzoeken.
Brenda Elfring (AVW’66) geeft aan dat op verschillende subthema’s onderzoeken zijn gedaan en dat daar concrete voorstellen uit zijn gekomen. Ze benadrukt dat het in deze fase nog steeds voorstellen zijn. In een later stadium zullen de ledenvergaderingen de echte beslissingen nemen.

Aantal jeugdleden neemt af

Een analyse van de ledenaantallen over de afgelopen jaren geeft aan dat bij zowel sportclub als bij AVW’66 het aantal jeugdleden duidelijk afneemt. Dat betekent dat beide verenigingen nu en in de toekomst niet langer zelfstandig in staat zijn om voor alle leeftijdsgroepen een volwaardig elftal op de been te brengen.
Ronald Schoonbeek (Sportclub Westervoort) vertelt dat de oplossing gevonden is in zogenoemde ST-team (samenwerkingsteams). De KNVB biedt verenigingen deze mogelijkheid. Hierbij blijven leden ingeschreven staan bij de vereniging waar ze zich hebben aangemeld, maar kunnen ze samen met de leden van een andere vereniging in hetzelfde team spelen. Schoonbeek vindt het heel mooi dat de gemeente Westervoort de shirts voor deze teams beschikbaar heeft gesteld. Zo spelen deze jeugdteams in een apart en “onafhankelijk” shirt. Er zijn ST-teams voor de jeugd tot onder 13 jaar.

Nieuwe naam verwijst naar historie

Voor een naam van de mogelijke fusieclub is het kernteam terug gegaan naar de historie van voor 1937, het oprichtingsjaar van de eerste voetbalclub in Westervoort. Daar liggen eigenlijk de wortels van beide verenigingen. Die eerste vereniging heette Door Wilskracht Sterk Westervoort: DWSW.
Het kernteam stelt voor om die naam met een subtiele aanpassing weer in ere te herstellen: Door Wilskracht Samen Westervoort. Ook hier benadrukken beide vertegenwoordigers van de twee voetbalclubs dat het een voorstel is. Mochten er leden zijn met een betere naam, dan zal dat zeker meegenomen worden.

Drie voorstellen voor nieuw tenue

Het kernteam heeft zich ook gebogen over het wedstrijdshirt en komt tot drie voorstellen. Een eerste idee is om uit te gaan van de Feyenoord-variant waarbij de ene helft van het shirt rood (de kleur van AVW’66) en de andere helft blauw (van Sportclub Westervoort) is. Een tweede mogelijkheid is om net als voor de mogelijke naamgeving uit te gaan van de oorspronkelijke kleuren van de eerste voetbalclub uit 1937. Dat zou dan een groen shirt worden.
Het derde voorstel gaat uit van de Westervoortse vlag, zwart-wit geblokt. Daarop is in een dwars liggende v-vorm een kleurenpatroon aangebracht. Dit zou ook gebruikt kunnen worden als logo en eventueel vlag voor de nieuw te herrijzen voetbalclub van Westervoort.

Terug naar de leden

Het kernteam heeft de voorstellen onlangs tijdens een tweetal goedbezochte informatiebijeenkomsten in zaal Wieleman gepresenteerd. Deze bijeenkomsten worden op korte termijn door beide besturen geëvalueerd. Vervolgens vragen de besturen aan de beide ledenvergaderingen toestemming om een fusie voor te mogen bereiden. Daarna zullen concrete voorstellen over alle onderwerpen die van belang zijn bij een fusie geformuleerd worden. Tegen die tijd stellen de besturen ook voor of het eerste team op zaterdag of op zondag zal gaan voetballen.
Het interview met Brenda Elfring (AVW’66) en Ronald Schoonbeek (Sportclub Westervoort) wordt dinsdag om 18.00 uur uitgezonden op RTV Connect (radio). In het sportprogramma op zondagmiddag hoor je vanaf 14.00 uur de actuele zaken langs de lijn.