Achterhoek

Montferland wil Oekraïense vluchtelingen jarenlang opvangen in Nieuw-Dijk

Montferland wil Oekraïense vluchtelingen jarenlang opvangen in Nieuw-Dijk
Montferland wil Oekraïense vluchtelingen jarenlang opvangen in Nieuw-Dijk © REGIO8
Montferland gaat vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in het voormalige restaurant Steak’M in Nieuw-Dijk. In totaal kunnen vijftig personen tijdelijk onderdak vinden in het pand, voor een periode van minimaal vijf jaar.
De gemeente reageert daarmee op een verzoek dat vanuit het Rijk is gedaan, dat dringend op zoek is naar nieuwe opvanglocaties. Omwonenden zijn inmiddels door een brief vanuit de gemeente op de hoogte gebracht van de plannen. Op dit moment maken onder meer verenigingen nog gebruik van de voormalige horecazaak. Zo staat er voor komende maand nog een pronkzitting van carnavalsvereniging de 11jes gepland in het pand. “Na deze pronkzitting gaan de werkzaamheden van start”, meldt een woordvoerder van de gemeente.
Wanneer de eerste Oekraïners opgevangen worden, is nog niet bekend. In Montferland zijn op dit moment zes andere grote opvanglocaties verspreid. Daaronder vallen onder meer het voormalige hotel De Lantscroon in 's-Heerenberg, vakantiepark Landal Stroombroek in Braamt, voormalig familiehotel Engelbarts in Zeddam en vakantiepark de Byvanck in Beek. In de grotere opvanglocaties zijn vrijwilligers van welzijnsorganisatie Welcom aanwezig om te helpen.

‘Jammer’

De afgelopen 25 jaar zat restaurant Steak’M in het pand. Na de coronacrisis is de zaak echter nooit meer open gegaan. Het wordt nu verkocht aan NL Capital. “Het is jammer, want het was misschien wel de mooiste zaal van de regio”, zegt eigenaar Frank Gesthuizen van de Ploccos Horeca Groep, waar ook Jan en Jan en De Plok onder vallen. “Maar we hebben, aangezien we heel druk zijn met andere zaken, deze keuze gemaakt.”
De gemeente heeft buurtbewoners uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over de toekomstige opvang. Deze vindt op dinsdagavond 24 oktober plaats in het voormalige restaurant.