Rivierengebied

Alex Boersma gehuldigd voor het redden van een zwemmer uit de Waal

Een trotse Alex Boersma tijdens de huldiging door burgemeester Kottelenberg
Een trotse Alex Boersma tijdens de huldiging door burgemeester Kottelenberg © 3JetFotografie
OPHEUSDEN - Alex Boersma heeft maandag de Neder-Betuwe Speld uit handen van burgemeester Kottelenberg van Neder-Betuwe ontvangen voor zijn heldendaad van afgelopen zomer. Boersma redde met gevaar voor eigen leven een zwemmer, die in nood was, uit de Waal.
In het bijzijn van een aantal plaatsgenoten, die Boersma hadden voorgedragen voor deze bijzondere onderscheiding, speldde burgemeester Kottelenberg de Neder-Betuwe Speld op. “Wat jij deed op die zomerdag is heel bijzonder, je redde een mens van de verdrinkingsdood. Daar heb je moed voor nodig en daadkracht. Jij hebt dat allebei”, aldus de burgervader.
De zwemmer die in de problemen kwam had het geluk dat Boersma de moed had hem met gevaar voor eigen leven tegemoet te zwemmen en mee terug te nemen naar de kant. Eenmaal bijgekomen kreeg de redder een flinke omhelzing van een dankbaar mens.
De Waal is een brede snelstromende rivier met een diepe vaargeul. Door het vele scheepvaartverkeer en de sterke onderstroom is zwemmen er levensgevaarlijk, ook voor ervaren zwemmers. Elk jaar zijn er incidenten die niet altijd zo goed aflopen zoals deze zomer.