Achterhoek

Oude IJsselweg in Etten afgesloten door landbouwsluis

Oude IJsselweg in Etten afgesloten door landbouwsluis
Oude IJsselweg in Etten afgesloten door landbouwsluis © REGIO8
De Oude IJsselweg in Etten wordt afgesloten voor doorgaand verkeer door middel van een landbouwsluis. Dat heeft de gemeente Oude IJsselstreek in overleg met de provincie besloten. Omwonenden maken zich, onder meer na het overlijden van een jonge scholier, al jaren zorgen over de krusing met de N317.
De landbouwsluis moet worden geplaatst op de Oude IJsselweg, richting Wijnbergen, waardoor deze weg wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. De exacte locatie moet nog nader worden bepaald, maar hij komt in ieder geval aan de Montferlandse kant van het Waalse Water. De Oude IJsselweg wordt op dit moment met name in spitstijd veel gebruikt door automobilisten. “Vanuit verkeerskundig onderzoek weten we dat tachtig procent van het verkeer daar niet thuis hoort”, vertelt wethouder Ria Ankersmit.
De kruising is al jaren een flinke doorn in het oog van omwonenden. Nadat een veertienjarige scholier in oktober 2021 om het leven kwam, werd de roep om aanpassingen luider. Door de weg af te sluiten voor doorgaand verkeer, moet de verkeersdruk op de kruising met de N317 afnemen. Daarnaast worden er enige aanpassingen gedaan aan de kruising zelf. Het gaat dan om het weghalen van de uitvoegstroken. In de toekomst volgt een onderzoek naar een eventuele fietstunnel onder de N317 door, een kostbare wens van omwonenden.

Samenwerken met provincie

De aanpassingen aan de kruising met de N317 komen op het bordje van de provincie, de gemeente gaat over de omliggende wegen, inclusief de Oude IJsselweg. “Wij hebben de afgelopen twee jaar nauw samengewerkt met de provincie”, zegt Ankersmit over de maatregelen. “We hebben gezocht naar een twee sporen aanpak waarbij het ene plan niet zonder het andere kan. "Het zal wennen zijn voor iedereen, maar het hogere doel is een veiliger kruispunt.”
Woensdag wordt er vergaderd over de kwestie tijdens de raadscommissie fysieke leefomgeving van Oude IJsselstreek. Omwonenden worden maandag en dinsdag op de hoogte gebracht via een brief.