Achterhoek

Oude IJsselstreek brengt verkeersknelpunten in kaart met kaart

Oude IJsselstreek brengt verkeersknelpunten in kaart met kaart
Oude IJsselstreek brengt verkeersknelpunten in kaart met kaart © Oude IJsselstreek
ULFT - Inwoners van Oude IJsselstreek kunnen met een interactieve kaart anoniem meedenken over verkeersknelpunten voor een nieuw mobiliteitsplan. De rode en paarse puntjes, die staan voor wensen en knelpunten, zijn inmiddels niet meer te tellen.
Op de interactieve kaart kunnen inwoners zelf punten plaatsen bij verkeersknelpunten die ze bij de gemeente aanhangig willen maken. Er komen veel bekende ergernissen terug, zo spreken tientallen inwoners hun frustratie uit over de kruising tussen de Slingerparallel en de N317 in het buitengebied van Etten. Hier vinden regelmatig ongevallen plaats, zo kwam er in oktober 2021 nog een veertienjarige fietser om het leven. Een werkgroep heeft inmiddels ook een protestdoek geplaatst waarmee de provincie om aanpassingen wordt gevraagd.
Ook in andere kernen komen de nodige knelpunten naar voren. Zo zijn er zorgen over de in elkaar doorlopende Zeddamseweg, Ettensestraat, Hoofdstraat en Walstraat in Terborg en Etten, tot aan de beruchte kruising bij de Roode Leeuw. Een fietsbrug over de Oude IJssel is een nadrukkelijke wens, terwijl inwoners zich ook zorgen maken over het te hard rijdende verkeer. Ditzelfde geldt voor de Dr. Ariënstraat, Frank Daamenstraat en Debbeshoek in Ulft, waar het voor fietsers volgens indieners erg gevaarlijk is.

2040

De input van inwoners wordt door de gemeente in een overzicht geplaatst, die wordt gebruikt bij het beschrijven van maatregelen voor hoe verkeerssituaties er in 2040 uit zouden moeten zien. “We zullen niet alle opmerkingen kunnen verwerken in het plan”, geeft Oude IJsselstreek aan. “Daarom maken we een rangorde op basis van het aantal meldingen van inwoners en andere onderzoeken die ons inzicht geven over de situatie.” Inwoners die er via de online kaart niet uitkomen, zijn donderdag tussen 16.00 uur en 20.30 uur welkom op het gemeentehuis om hun input te geven.

‘Iconische kutjes’

Naast de knelpunten en wensen, kunnen inwoners met een groen blokje aangeven als er een verkeerssituatie ‘goed’ is. Hiervan zijn enkele tientallen te ontdekken, waaronder bij de rotonde tussen de N317 en de Ettenseweg bij Ulft. "De iconische 'Kutjes van Ulft' vormen jarenlang de entrée van ons mooie dorp", schrijft een inwoner. "De progressieve aard van Ulft wordt hier prachtig door gesymboliseerd."