Achterhoek

Griezelen tijdens Halloween kan ook in en rond de Achterhoek

Griezelen tijdens Halloween kan ook in en rond de Achterhoek
Griezelen tijdens Halloween kan ook in en rond de Achterhoek © REGIO8
Het Amerikaanse feest Halloween wordt ook gevierd en beleefd in de Achterhoek. Vlak over de grens bij pretpark Wunderland Kalkar wordt dit jaar al helemaal uitgepakt met de eerste editie van Horror Nights, met onder meer drie spookhuizen en twee zogeheten ‘scare zones’.
Hoewel Halloween officieel pas op 31 oktober is, barst er de komende tijd al het nodige griezelwerk los. In Kalkar, enkele tientallen kilometers over de grens bij ’s-Heerenberg, wordt dit jaar een groot evenement opgetuigd. “We hebben altijd een kinder-Halloween gehad, nu kiezen we er heel beuwst voor om voor de volwassen doelgroep Horror Nights neer te zetten”, vertelt parkdirecteur Marten Foppen. “Daar is naturlijk heel veel vraag naar, mensen komen van heinde en verre om horror te beleven. Als je dan een oude kerncentrale hebt… En we gaan ook voor de allereerste keer de machinekamer in.”
Halloween is de afgelopen jaren ook in deze regio geland. In verschillende Achterhoekse plaatsen gaan verklede kinderen de straten op tijdens spooktochten, terwij er in de Doetinchemse bibliotheek ook een Halloweenavond is op vrijdag 28 oktober. In Silvolde is er al een heus vijfjarig jubileum van de Strong Horrornight in wijkcentrum De Lichtenberg. “We merken al sinds de eerse keer dat het een hot item is”, zegt organisator Benny Vonk. “Vooral tussen de dertien en twintig jaar, toch een moeilijke doelgroep, vinden ze dit heel interessant en leuk. Het is toch dat onverwachte, het schrikken, dat kort maar krachtig is.”

Commercieel interessant

Bij Wunderland Kalkar merken ze ook dat het commericeel gezien steeds interessanter wordt om in het feest te stappen. Zo is de Walibi Fright Nights in Biddinghuizen al jaren een geliefd evenement. “Halloween in West-Europa is echt een groot ding”, zegt directeur Foppen. “Wij beginnen nu pas, maar als ik de eerste reacties zie, dan zijn we ongelofelijk trots waar we nu al staan.” In zijn park beleven bezoekers het verhaal van Herr Pluton, die in een kernreactor is gevallen en wraak wil nemen op de ‘Holländers’ die hem hebben bespot.

Van Tsjernobyl naar spookziekenhuis

Ook in Silvolde hadden ze eerder een kernreactor als thema, toen draaide het om de kernramp in Tsjernobyl. Op zaterdag 21 oktober is de nieuwste editie van de Strong Horrornight. Vorig jaar trokken ze vijfhonderd bezoekers. “Als we dat weer redden, is het heel mooi”, zegt Vonk. “We zijn met veertig vrijwilligers, dus we moeten het ook beheersbaar houden. Je merkt in ieder geval dat de jeugd het ontzettend leuk vindt. Je hebt natuurlijk kermissen overal, maar horror is ook een leuke attractie.”