Achterhoek

Montferland gaat definitief voor Regio Achterhoek

Montferland gaat definitief voor Regio Achterhoek
Montferland gaat definitief voor Regio Achterhoek © REGIO8
De gemeenteraad van Montferland heeft donderdagavond definitief gekozen voor de Regio Achterhoek. Dat betekent dat de gemeente gaat uittreden bij de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.
“We nemen een belangrijk besluit”, vertelt John Teunissen van het CDA. “Wij kiezen in volle overtuiging voor de Achterhoek.” Montferland gaat daarvoor een verzoek indienen bij het algemeen bestuur van de Regio Achterhoek en daarmee ook uittreden bij de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen per 1 januari 2024.
De gemeente maakt eenmalig een bedrag ter hoogte van 275.000 euro beschikbaar. Bij de regio Achterhoek zijn op dit moment zeven gemeenten aangesloten en bij de Metropoolregio Arnhem-Nijmegen achttien, inclusief Montferland. “Je bent een meer gelijkwaardige partner in de Regio Achterhoek”, geeft Els Rutting van de PvdA aan. “We verheugen ons op een samenwerking met onze nieuwe partner.” 

VVD en D66 betreuren keuze

Toch zijn er ook partijen die de keuze betreuren. De VVD en D66 brachten een aantal moties en amendementen in, waarin zij onder andere de optie om bij twee regio’s te blijven inbrachten. “Het gaat ons om het nemen van een verantwoord besluit en dat je kijkt naar de consequenties”, laat fractievoorzitter Freddy van Dijken van D66 weten. “Het moet niet gaan om een gevoel of dat je je meer verbonden voelt met de Achterhoek.”
Ook Martin Som van de VVD is het daar mee eens. “Ik ben niet tegen de aansluiting bij de Achterhoek, maar ik betreur het zeer dat wij afscheid nemen van de Groene Metropoolregio en daarmee Montferland te kort doen.” Wel blijft de gemeente samenwerken met de Groene Metropoolregio en de Liemerse Ambassade.