Achterhoek

Regionale inkoop zorg nekt Berkelland, begroting ‘met twee gezichten’

Regionale inkoop zorg nekt Berkelland, begroting ‘met twee gezichten’
Regionale inkoop zorg nekt Berkelland, begroting ‘met twee gezichten’ © REGIO8
BORCULO - Het financiële overschot van 1,6 miljoen euro in Berkelland is dit jaar opgeslokt door de oplopende zorgkosten. Door de ‘herijking van de regionale inkoop van de zorg’ is er een begroting ‘met twee gezichten’ ontstaan, met uiteindelijk een positief saldo van 33.000 euro. De gezamenlijke inkoop van de zorg in de Achterhoek kost Berkelland ruim twee miljoen euro meer dan gepland.
Wethouder Hans van der Noordt spreekt van een ‘stabiele begroting’ en baalt vooral van de ‘onnodige’ post van twee ton voor proceskosten voor inwoners die via zogenaamde ‘no cure no pay-bureaus’ bezwaar hebben aangetekend tegen de WOZ-aanslag. “Zonde van het geld”, zegt de wethouder. “De inwoner krijgt misschien vijf euro korting op het bedrag, maar dat kost de gemeente duizend euro aan proceskosten. Dat weten de burgers niet. Ze kunnen beter zelf bij het gemeentelijk belastingkantoor bezwaar maken. Dan blijf je binnen het proces.”
Burgers gaan volgend jaar meer ozb betalen (zes procent) en de afvalstoffenheffing stijgt met 3,1 procent. Dat geldt ook voor de rioolheffing. Maar zoals dat voor alle gemeenten geldt komen er donkere wolken aan vanaf 2026, want dan is de bijdrage van het Rijk ongewis. Een daling van de Rijksbijdrage lijkt in het verschiet te liggen, mede afhankelijk van de uitkomst van de verkiezingen in november. “Het nieuwe kabinet moet waarschijnlijk zeventien miljard euro bezuinigen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen”, zegt burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland.

‘Jojoot alle kanten op’

Dat betekent dat Berkelland rekening houdt met tekorten van zo’n acht miljoen euro in zowel 2026 als 2027. “We gaan in december kijken wat we kunnen doen aan die tekorten”, zegt wethouder Van der Noordt. “Het wordt geen proces van bezuinigen maar eerder van het maken van keuzes. Het jojoot nu nog alle kanten op, je kunt er nog geen zinnig woord over zeggen. Volgend jaar zitten we nog vier ton in de plus.”