Arnhem en omstreken

Rally auto HAN rijdt op bio-ethanol: 'We blijven verduurzamen'

Studenten onderhouden de rally auto zelf.
Studenten onderhouden de rally auto zelf. © Benthe Hoogstraten
ARNHEM - Het HAN Automotive Rallyteam (HART) rijdt als een van de weinige rallyteams op bio-ethanol. Het team bestaat volledig uit studenten en doet mee aan rallyraces in Nederland. Om de sport te verduurzamen, kiezen ze ervoor om op E85 te rijden, een duurzamer alternatief voor benzine.
Vanuit de opleiding automotive aan de HAN in Arnhem werkt een groep studenten aan een rallyauto op bio-ethanol. Ze doen alles zelf. Het sleutelen aan de auto, het testen, het ontwikkelen en het rijden van races. “We zijn studenten dus alles is redelijk simpel in de auto”, legt Coen van Berkel, Chief of Fine-tuning, uit. “Zo zorgen we er ook voor dat het niet te ingewikkeld wordt voor de coureur en hij gefocust kan rijden.”
Het rijden op bio-ethanol, of E85, is belangrijk voor de verduurzaming van de rallysport vindt voorzitter Jean Hemmer. “In onze studie speelt verduurzaming een grote rol. Het rijden op E85 is een mooi begin om de rallysport verder te verduurzamen. Daarbij geeft het ook een stukje extra vermogen, wat altijd mooi is.”
Dit jaar doet HART nog mee aan twee races. In oktober rijden ze mee in Hengelo, en in november gaan in Assen.