Arnhem en omstreken

Toegankelijke bel opent deuren voor mensen met een beperking

De speciale deurbel is aangebracht bij Het Colofon
De speciale deurbel is aangebracht bij Het Colofon © gemeente Arnhem
ARNHEM - In de binnenstad van Arnhem zijn twee speciale deurbellen geïnstalleerd. Deze zijn bedoeld voor mensen met een beperking. Als de deuren van winkels of horecagelegenheden dicht zijn, kunnen zij zo makkelijk om hulp vragen.
De deurbellen zijn geplaatst in het kader van de Week van de Toegankelijkheid en op initiatief van de gemeente Arnhem, City Centrum Arnhem en het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten.
Tekst loopt verder onder de video
Maurits van de Geijn, wethouder inclusie, vindt het belangrijk dat deze deurbellen er zijn. Zo krijgen mensen met een beperking de gelegenheid om daadwerkelijk naar binnen te kunnen bij een winkel of restaurant. Van de Geijn: “Dat kan lang niet overal of ze kunnen niet kenbaar maken dat ze voor de deur staan.” Juist deze deurbellen zorgen ervoor dat de deur voor je open wordt gedaan als je in een rolstoel zit, weet de wethouder.

‘Niet anders dan anderen’

Ervaringsdeskundige Joy Moonen mocht de bel bij horecagelegenheid Momento voor het eerst proberen. De bel hangt op een goede hoogte voor haar, zodat ze er vanuit haar rolstoel bij kan. Moonen is er erg blij mee en hoopt dat andere ondernemers volgen. “Als je voor een dichte deur staat omdat je die zelf niet open krijgt, is het fijn dat zo’n bel er is”, vertelt Moonen.
Volgens haar is het een wisselwerking: mensen in een rolstoel kunnen makkelijker naar binnen en winkels krijgen daardoor meer klanten. “Ik ben als mens niet anders dan mensen die mobieler zijn; ik hou ook van winkelen en de horeca. Als het voor mij toegankelijk is, weet je zeker dat het ook zo is voor mensen met een niet-zichtbare beperking.”

Bel is welkome aanvulling

“We vinden het een fantastisch initiatief”, vertelt Veronique Gallé, voorzitter City Centrum Arnhem. “Ik denk dat het heel erg gaat helpen, ook bij panden met meerdere etages. Er zijn veel consumenten die graag naar de binnenstad willen gaan, maar allerlei obstakels ervaren.” Gallé vindt het een welkome aanvulling en denkt dat andere ondernemers ook deze deurbel zullen installeren. Voor nu is er een beperkte oplage, maar als er meer animo voor is kunnen er nieuwe bellen geproduceerd worden.