Achterhoek

Kritiek op woningbouw aan de Hoofdstraat in Varsselder

Kritiek op woningbouw aan de Hoofdstraat in Varsselder
Kritiek op woningbouw aan de Hoofdstraat in Varsselder © REGIO8
VARSSELDER - De Dorpsbelangenorganisatie en de gemeente Oude IJsselstreek zijn voor, maar een twintigtal inwoners van Varsselder maakt zich grote zorgen over woningbouwplannen aan de Hoofdstraat. Een lap landbouwgrond wordt mogelijk volgebouwd met zes woningen, maar omwonenden willen hun uitzicht niet verliezen en dreigen door te procederen tot de Raad van State.
“De kwestie is dat het groen wordt opgeofferd voor een paar woningen, terwijl dit het mooiste en überhaupt laatste stukje groen is van Varsselder”, vertelt omwonende Han van de Pavert, één van de inwoners die tegen de bouwplannen is. De kleine groene weide heeft momenteel nog een bestemming als agrarische grond, maar de gemeenteraad heeft al groen licht gegeven om dit om te zetten naar bouwgrond. Dit naar aanleiding van een woonwensenonderzoek van de Vereniging Dorpsbelangen Varsselder-Veldhunten (VDVV), waaruit bleek dat de grond hard nodig is voor inbreiding van het dorp.
Volgens de twintig inwoners die tegen de bouwplannen zijn, is er elders in het dorp aan de Hesterweg een veel grotere locatie met drie tot vier hectare aan beschikbare grond. Die grond zou volgens de omwonenden dan ook goed zijn voor twintig tot dertig woningen. Dit is via de eigenaar van de grond ook aangegeven, maar dit wordt volgens de omwonenden genegeerd. De dorpsbelangenorganisatie VDVV geeft aan dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. “Het is een lastige weg, via de provincie, tot bouwen buiten de bebouwde kom mogelijk is”, vertelt voorzitter Wim Klompenhouwer.

Twijfels

Ook hebben de omwonenden hun twijfels over de rol van de belangenorganisatie. “Ik denk dat je als gemeente moet bedenken of je zo’n vereniging als intermediair moet gebruiken bij zulke belangrijke processen. Zij kijken namelijk meer naar het gehele belang van het dorp en niet naar de mening van het individu”, vertelt Leegland. De VDVV is het hier totaal niet mee eens. “Het is juist onze taak om te kijken naar het gehele belang van het dorp en niet naar het individu”, vertelt Klompenhouwer. “Daarnaast begrijp ik de mening van mevrouw Leegland niet, aangezien zij pas net woonachtig is in de straat."

Zienswijze maar geen inspraak

De omwonenden wilden de gemeenteraad toespreken over de kwestie, wat tot hun frustratie niet is gebeurd. Het eerste moment van inspraak was toen het bestemmingsplan werd gepubliceerd. Op dat moment hadden de twintig omwonenden een zienswijze ingediend. “Hier is volgens procedure op geantwoord”, vertelt een woordvoerder namens de gemeente, die aangeeft dat er nog enkele veranderingen zijn aangebracht aan de plannen naar aanleiding van de zienswijze. Echter, niet tot tevredenheid van de twintig omwonenden van de landbouwgrond, die hun visie ook niet meer konden toelichten.

Ongehoord

De grootste irritatie ligt volgens de omwonenden ergens anders. “Deze twintig bewoners voelen zich niet gehoord”, benadrukt Leegland, zelf een voormalig advocaat die inderdaad recent in het dorp is komen wonen. “Er is nooit een bijeenkomst met hen geweest. Ze hebben geen enkele inspraak gehad en er is nooit gevraagd wat ze ervan vonden.” De gemeente Oude IJsselstreek vindt echter dat de juiste stappen zijn gevolgd. “In dit hele traject volgen wij de wettelijke bestemmingsplanprocedure”, vertelt de woordvoerster van de gemeente.

Strijd nog niet gestreden

Hoewel de gemeenteraad van Oude IJsselstreek heeft ingestemd met de wijziging van de bestemming, is de strijd voor omwonenden absoluut nog niet gestreden. “Wij hopen dat het niet doorgaat en de grond teruggegeven wordt aan de natuur”, aldus Leegland. “Wij zijn desnoods bereid om tot aan de Raad van State door te stappen.”
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.