Liemers

Politie Zevenaar promoot game om jongeren te waarschuwen

Zevenaar zoekt jonge cyber agents
Zevenaar zoekt jonge cyber agents © Gemeente Zevenaar & politie Zevenaar
ZEVENAAR - De politie in Zevenaar en de gemeente vinden het belangrijk dat jongeren zichzelf en hun omgeving leren te beschermen tegen online criminaliteit. Dat doen ze door kinderen op te roepen om de game Hackshield te spelen.
Volgens de politie is cybercriminaliteit een groeiend probleem en komen kinderen op jonge leeftijd al in aanraking met internet. Ook zijn ze zich niet altijd bewust van de risico’s die zich online kunnen voordoen. Daarom willen de politie en de gemeente dat ze spelenderwijs leren over criminaliteit op het internet. Door het spel Hackfield te spelen ondervinden de spelers hoe internet werkt en wat de gevaren zijn. Burgemeester Lucien van Riswijk vertelt: “Als gemeente willen we onze inwoners waarschuwen voor de gevolgen van cybercriminaliteit en dit keer richten wij ons op kinderen.”

Gevaren herkennen

Hackshield is een spel voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar. Tijdens het spelen van de game maken ze kennis met actuele onderwerpen. Zo leren ze hoe internet in elkaar zit, wat data zijn, hoe je een valse link herkent en hoe je een sterk wachtwoord aanmaakt. Spelers doen zo meer kennis op over cybercrime en kunnen daardoor hun ouders, opa’s en oma’s en vrienden waarschuwen. Na het spelen van de game word je een Cyber Agent, dat is een soort assistent van de politie in de strijd tegen cybercrime.
“Ik hoop natuurlijk dat veel kinderen de online game gaan spelen. Op dit moment hebben we al 85 Cyber Agents in onze gemeente”, vertelt Van Riswijk. De beste Cyber Agents worden officieel gehuldigd door de burgemeester.