Arnhem en omstreken

Emmie te Pas zingt met Seal, maar noemt 'Shimmer' haar hoogtepunt

Emmie te Pas neemt samen met Seal het applaus in ontvangst
Emmie te Pas neemt samen met Seal het applaus in ontvangst © Emmie te Pas (privé)
ARNHEM - "Het is mooi om te zien dat de zaadjes die ik tijdens mijn opleiding aan ArtEZ heb gepland, zoveel moois hebben opgeleverd", vertelt Emmie te Pas. De zangeres toerde afgelopen maand met Seal, stond met Minyeshu op North Sea Jazz en bracht met haar band Meika het album 'Shimmer' uit.
"Muzikaal gezien is dit zeker mijn jaar", zegt ze. "En het absolute hoogtepunt is toch het uitbrengen van mijn plaat. Dat is een proces van jaren geweest: op zoek gaan naar je eigen band, het schrijven van liedjes en die dan de wereld in brengen. Dat is dan een enorm hoogtepunt. En de kers op de taart is dat daar dan ook nog fantastische optredens zijn uitgerold."
De 32-jarige Te Pas zingt al zo lang als ze zich kan herinneren. Als opleiding koos ze voor het ArtEZ Conservatorium, met zang als hoofdvak. "Ik heb altijd grote dromen gehad, maar bleef tegelijkertijd ook heel realistisch. Zo van 'ik zie wel wat ervan komt'. Maar wat dit jaar is gebeurd, dat is wel iets waar naar toe heb gewerkt en het is mooi om te zien dat dat harde werken echt wordt beloond."

'Goede indruk achtergelaten'

Na Arnhem koos Te Pas voor New York, waar zij aan The New School for Jazz and Contemporary Music les heeft gehad van La Tanya Hall. "Zij is een bekende achtergrondzangeres voor verschillende artiesten geweest, onder wie Seal", vertelt Te Pas. "Ik heb blijkbaar een goede indruk achtergelaten, waardoor zij mij heeft gevraagd om voor haar in te vallen."
Het bracht haar naar Italië, België, Turkije en Oezbekistan. "Het was een heel mooie ervaring. Hij is ook een ontzettend getalenteerde zanger. Hij is inmiddels zestig, maar hij klinkt nog steeds hetzelfde als op zijn platen uit de jaren '90. Ongelofelijk."
Maar ondanks die mooie ervaring, kiest ze toch de release van haar debuutalbum 'Shimmer' als het hoogtepunt van de afgelopen maanden. "Het is natuurlijk wel lastig, want Meika is nieuw en we maken niche muziek, dus de mensen moeten ons nog echt leren kennen. Toch krijgen we ontzettende mooie reacties uit het publiek en daar komt dan weer iets nieuws uit voort en dat is wel heel mooi om te merken."